Afbeelding
Foto: PR

Lezing ‘De nieuwe vrouw’ over vrouwelijke kracht, talent en schoonheid

Cultureel

LAREN - De Vrije Academie geeft vijf lezingen over de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw, die momenteel te zien is in Singer Laren. Centraal daarbij staat hoe de veranderende maatschappelijke posities van vrouwen gereflecteerd zijn in de Nederlandse kunst vanaf het eind van de 19de eeuw.

In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricaden opgaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, sigaret opsteken, met hun korte of lange coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die, keer op keer, de ideeën ondermijnen van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen.

Vrouwenkiesrecht

Tijdens de lezing wordt gekeken hoe vrouwen werden afgebeeld in de kunst, zowel door vrouwelijke als mannelijke kunstenaars, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Van voorstanders van het vrouwenkiesrecht rond 1900 tot voorvechters van de seksuele bevrijding van de vrouw in de jaren 70 van de vorige eeuw en van de eerste vrouwelijke verplegers tot vroege kunstverzamelaars en museumdirecteuren. 

Belangrijke werken, die besproken worden, komen van Charley Toorop, Marlene Dumas, Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Isaac Israëls, Helen Verhoeven, Thérèse Schwartze, Rineke Dijkstra en Leo Gestel.

De eerste lezing is op zaterdag 26 november van 12.00 tot 13.00 uur en 14.00 tot 15.00 uur in Het Brinkhuis aan de Brink 29. De volgende lezing is op zaterdag 3 december van 14.00 tot 15.00 uur en dinsdag 20 december van 13.00 tot 14.00 uur en 14.30 tot 15.30 uur. Kaartjes kosten 18 euro en inschrijven kan via www.vrijeacademie.nl.

Uit de krant