Schilderij Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen.
Schilderij Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen. Foto: PR

Lezing over schilderij Het Sint-Nicolaasfeest door Diana Kostman

Cultureel

EEMNES - Je kent ongetwijfeld Het Sint-Nicolaasfeest van Jan Steen; het vrolijkste schilderij uit de Nederlandse kunstgeschiedenis. Tijdens de themaochtend op donderdag 1 december in de bibliotheek aan de Noordersingel 4 vertelt historica Diana Kostman over dit schilderij en andere kunstwerken die de decemberfeesten verbeelden.

Op het werk Het Sint-Nicolaasfeest staat een familie op sinterklaasochtend afgebeeld. Een jong meisje en haar broertje laten enthousiast de geschenken van de sint zien, terwijl hun oudere broer de roe in zijn schoen heeft gevonden. 

In de loop der eeuwen is het sinterklaasfeest een bron van inspiratie geweest voor kunstenaars, variërend van de weergave van het levensverhaal van de Heilige Nicolaas tot speelse schilderijen vol vermaak. 

Christuskind

Ook het kerstfeest is in de loop der eeuwen vaak uitgebeeld. Bekend zijn uiteraard de taferelen met de aanbidding van het Christuskind door de koningen, maar ook de meer wereldlijke benadering van het kerstfeest is terug te zien in kunst. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de kerstkaarten die ontworpen zijn door de meester van de Pop Art: Andy Warhol.

De themaochtend duurt van 10.00 tot 12.00 uur en de toegang is gratis. De bibliotheek is gevestigd in het Huis van Eemnes.

Uit de krant