Sinterklaas was de 200.000ste bezoeker.
Sinterklaas was de 200.000ste bezoeker. Foto: Singer Laren

Goed jaar voor Singer Laren; 200.000ste museumbezoeker is binnen

Cultureel

LAREN - Singer Laren heeft donderdag de 200.000ste bezoeker verwelkomd. Tot grote verrassing van algemeen directeur Evert van Os bleek dit niemand minder dan sinterklaas te zijn die langskwam voor de tentoonstelling De Nieuwe Vrouw.

Ook komt er een bezoekersrecord in zicht. “Als het de laatste weken zo druk blijft, dan ontvangen we dit jaar meer bezoekers dan ooit, waarschijnlijk ongeveer 215.000. In 2018, het succesvolste jaar tot nu toe, ontvingen we 204.000 museumbezoekers”, aldus Van Os.

Privéverzameling

Het succes is mede te danken aan de nieuwe Nardinc collectie- en vleugel. “Dit jaar begon voor ons al bijzonder feestelijk. In maart opende prinses Beatrix in het vernieuwde Singer Laren de tentoonstelling Sluijters en de modernen. Collectie Nardinc, waarin de indrukwekkende privé-verzameling, die Els Blokker-Verwer aan Singer Laren schonk, voor het eerst werd getoond. De schenking van deze omvangrijke collectie en de uitbreiding van het museumgebouw met vijf nieuwe zalen was werkelijk een droom die uitkwam.” 

“Hiermee is het mogelijk geworden om het ontstaan en de bloei van het impressionisme en modernisme in Nederland permanent te laten zien. Als kers op de taart werd het vernieuwde Singer Laren uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het Jaar 2022. Beste Gebouw is de architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).”

De Nieuwe Vrouw

Ook de huidige tentoonstelling De Nieuwe Vrouw is bijzonder succesvol. Al meer dan 60.000 mensen bezochten de expositie samengesteld door gastconservator Maaike Rikhof over de veranderende positie van de vrouw gereflecteerd in de Nederlandse kunst. De Nieuwe Vrouw is nog tot en met zondag 8 januari te zien.

Een trotse algemeen directeur vertelt: “In totaal verwachten wij dit jaar voor alle activiteiten in het museum, het theater, de beeldentuin en de horeca 260.000 bezoekers te ontvangen. Dit record is extra bijzonder omdat we de eerste weken van het jaar gesloten waren als gevolg van de coronamaatregelen. Daarnaast kwamen er nog nooit zoveel basisschoolleerlingen naar het museum; maar liefst 4.250. In totaal mochten we 6.650 jongeren ontvangen.”

Tentoonstellingen

Ook volgend jaar staan er mooie tentoonstellingen op het programma. Het museum begint met de blockbuster over kunstenaar Kees van Dongen. De tentoonstelling, die het museum in samenwerking met het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) organiseert, belicht het prille begin van Van Dongens loopbaan en zijn weg naar succes.

Andere tentoonstelling zijn: Liefde voor Kleur, Gé Karel van der Sterren: Laren aan Zee, Liefde voor kleur, La Grande Bleu. Schilders van de Mediterrane, Tonia. Model en activiste, Frisse Wind. Impressionisme van het Noorden en Leo Gestel & de kunstenaarsbende van de Jan Steenzolder. Van Os: “Tentoonstellingen die stuk voor stuk onze enorme ambitie laten zien. Tegelijkertijd focussen we ons ook op initiatieven zoals ‘onvergetelijk Singer’ voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, prikkelarme openstellingen en open ateliers voor kinderen en volwassenen. We willen, geheel volgens het gedachtegoed van onze oprichter Anna Singer, een thuis zijn voor iedereen.”

Uit de krant