Het eerste exemplaar van de publicatie die bij de tentoonstelling hoort, werd aan de kleinzoon van de laatste eigenaar van de kunsthandel overhandigd.
Het eerste exemplaar van de publicatie die bij de tentoonstelling hoort, werd aan de kleinzoon van de laatste eigenaar van de kunsthandel overhandigd.

Singer geeft inkijkje kunsthandel

Cultureel

LAREN - De tentoonstelling 'Schoonheid te koop. Kunsthandel Frans Buffa & Zonen' is gisteren in Singer Laren geopend.

De tentoonstelling geeft inzicht in de dagelijkse gang van zaken van de kunsthandel, want de getoonde kunstwerken belichten elk een eigen detail van de geschiedenis van het bedrijf. De werken zijn tot en met 8 januari volgend jaar te zien in het museum.

Prentenverkoper
Frans Buffa & Zonen werd opgericht door de Italiaanse prentenverkoper Francesco Buffa. Hij vestigde zich in 1790 in Amsterdam en legde de basis voor een kunsthandel die meer dan 150 jaar een stempel drukte op de smaak van het Nederlandse publiek.

In de loop van de geschiedenis heeft de kunsthandel verschillende eigenaren. In 1921 komt Joop Siedenburg aan het roer. Siedenburg specialiseert zich in de verkoop van hedendaagse, moderne schilderkunst.

Singer
Hij onderhoudt goede contacten met William en Anna Singer en wordt de belangrijkste adviseur van de Singers. Ruim een kwart van hun kunstcollectie brengen zij via de kunsthandel bij elkaar.

De tentoonstelling is een samenwerking met het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. In 2014 ontving het RKD van de kleinzoon van Joop Siedenburg een deel van het verloren gewaande bedrijfsarchief van de kunsthandel.

Geschiedenis
Dit interessante materiaal was voor het RKD aanleiding om verder onderzoek te doen naar de geschiedenis en het resultaat daarvan, in samenwerking met Singer Laren, te tonen in een bijzondere tentoonstelling.

Uit de krant