Wethouder Jan van Katwijk was aanwezig en staat in gedachten verzonken.
Wethouder Jan van Katwijk was aanwezig en staat in gedachten verzonken. Foto: Bart Nouwens

Klokgelui ter herdenking einde van WOI

Cultureel

EEMNES - Op verschillende plaatsen in Europa luidden gisteravond om vijf minuten over zeven de kerkklokken om het einde van de Eerste Wereldoorlog of Grote Oorlog op die dag in 1918 te gedenken.

"Het fatale pistoolschot op de borst van de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand op 28 juni 1918 in Sarajevo was het startschot voor een kettingreactie van oorlogsverklaringen", zegt Jaap Groeneveld uit Eemnes. "Dit was de lont in het kruitvat van de reeds voorafgaande wapenwedloop en de daarbij opgetuigde coalities. Diverse landen hadden met elkaar ook nog wat open rekeningen over betwiste gebieden. De Centralen (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Turkije en Bulgarije), kwamen te staan tegenover de Geallieerden (Frankrijk, Italië, Brits Imperium, Rusland, Verenigde Staten en kleinere landen als België)."

Naast alle vreselijkheden in de Oost-Europa en Nabije Oosten, resulteerde de strijd op de slagvelden in België en Noord-Frankrijk in een jaren durende loopgravenoorlog, die de jeugd van betrokken landen verwoestte: ruim negen miljoen dode soldaten en dubbel zoveel gewonden in heel Europa in vier jaar tijd, gaat de Eemnesser verder.

"Het Verdrag van Versailles uit 1919 resulteerde in de ontmanteling van twee rijken en beperking van het Duitse Rijk met verlies van koloniën. Zware herstelbetalingen ruïneerden Duitsland economisch. Daarmee werd de kiem gelegd voor een nationalistische, wraakzuchtige nazibeweging en de Tweede Wereldoorlog. Na die tweede ronde drong het besef door dat het zo niet langer kon. Een verenigd Europa heeft inmiddels ruim zeventig jaar vrede en voorspoed gebracht, hoewel veel beter moet. Daarom is de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en wat die veroorzaakte, ook in Nederland zinvol."

Uit de krant