Ineke Hilhorst: 'Kunstwerk ter nagedachtenis aan grootste ramp in geschiedenis van het dorp.'
Ineke Hilhorst: 'Kunstwerk ter nagedachtenis aan grootste ramp in geschiedenis van het dorp.' Foto: Koosje de Beer

Namen teruggeven aan overleden Larense Joodse weeskinderen

Cultureel

LAREN - Een Joods weeshuis stond in de Tweede Wereldoorlog op de plek waar nu Laar & Berg staat. Directeur in oorlogstijd Reitsema heeft zestig kinderen kunnen redden. 46 kinderen hebben de Duitse concentratiekampen niet overleefd.

De Stichting Monument voor de Joodse kinderen wil hen herdenken. Initiatiefnemer Ineke Hilhorst vraagt alle Laarders om een bijdrage. "We hebben 70.000 euro voor het eind van het jaar nodig."

Inzamelen
"We zijn ruim drie weken geleden begonnen met het inzamelen van giften en donaties", vertelt Hilhorst. Zij heeft het boek 'Schieten op de Maan' geredigeerd dat haar man Teun Koetsier en burgemeester Elbert Roest hebben geschreven over de geschiedenis van Laren in de Tweede Wereldoorlog.

Voor Hilhorst was het trieste verhaal van de Berg-Stichting, waar het boek ook over gaat, aanleiding om in actie te komen. "De directeur van het weeshuis Jan Reitsema heeft samen met zijn vrouw de levens van zestig kinderen gered.'

Monument
"Helaas heeft het echtpaar niet kunnen voorkomen dat 46 kinderen zijn vermoord. Met een monument met hun naam, geboortejaar en het jaar waarin zij hun leven lieten in de concentratiekampen, willen we aan deze kinderen hun naam teruggeven."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant