'Zonder vrijwilligers geen vierdaagse. Zij zijn het cement tussen de stenen!' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Wandelen door de Gooise natuur.
Wandelen door de Gooise natuur. (Foto: PR)

'Zonder vrijwilligers geen vierdaagse. Zij zijn het cement tussen de stenen!'

  Mensen

LAREN - Wandelaars uit het hele land lopen zich nu al warm voor de tiende editie van de Gooise vierdaagse, die plaatsvindt van 20 tot en met 23 juni. Over een maandje gaan naar verwachting ruim 1.600 lopers op ontdekkingstocht door het Gooi. Ter gelegenheid van het tweede lustrum is een jubileumboekje in de maak met alle hoogtepunten in woord en beeld van tien jaar Wandelvierdaagse Het Gooi.

De trouwe stappers die alle keren hebben meegedaan, zijn uitgenodigd voor een jubileumdiner op 7 juni in College De Brink in Laren, waar het boekje ten doop wordt gehouden.

Cement

Voorzitter Tim Bitter is trots op zijn zeventig vrijwilligers, die al weken druk in de weer zijn om van de tiende editie een onvergetelijk wandelfestijn te maken. "Zonder vrijwilligers geen vierdaagse. Zij zijn het cement tussen de stenen!" Nieuwtje is dat er voor het eerst speciale routes zijn uitgezet voor Parkinson-patiënten en hun begeleiders. Bitter: "Deze groep valt altijd tussen wal en schip. We hoorden dat er behoefte aan is, dus doen we het gewoon! Zij lopen etappes van circa vijf kilometer over goed gebaande wegen. En we zorgen ervoor dat ze rond hetzelfde tijdstip als de andere wandelaars binnen zijn, zodat ze volop kunnen meegenieten van het gezellige muzikale sfeertje op ons Vierdaagseplein bij SV Laren'99."

Hotspot

Ook langs de routes is van alles te beleven. "Elke dag hebben we ergens onderweg een hotspot ingericht als rustplek voor een hapje en een drankje, omlijst met gezellige muziek. In Eemnes hebben we Marianne van der Kolk als enthousiaste 'dorpscoach'. Zij zorgt voor de nodige reuring als de wandelaars door haar dorp trekken. Het zou mooi zijn als we zoiets ook in Blaricum en Huizen kunnen bereiken, zodat het evenement ook in die plaatsen echt gaat leven."

Klaverblad

Voor de meeste lopers, die uit alle windstreken komen, zijn de fraaie omgeving van het Gooi, de gezellige sfeer en de voortreffelijke organisatie de belangrijkste redenen om mee te doen. De routes vormen een klaverblad rondom Lage Vuursche, de Eemnesser polder, de buitenplaatsen van 's-Graveland en de oude Zuiderzeekust tussen Huizen en Naarden. "De variatie in landschap is onze kracht en zo denken alle lopers erover", zegt Bitter. Start- en eindpunt is elke dag het sportcomplex van SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad in Laren.Daarom is de wandelclub ook zo blij met de steun van het Goois Natuurreservaat (GNR) en Natuurmonumenten. "Tachtig procent van onze routes lopen over hun terreinen, dus mogen we deze gastheren ook best eens in het zonnetje zetten. Bij het hoofdkantoor van het GNR in Hilversum is tevens een stempelpost ingericht", aldus Bitter. "De meeste wandelaars lopen de 4 x 20 kilometer, maar je kunt ook kiezen voor de 10, 30 of 40 kilometer. Je hoeft ook niet alle dagen te lopen. Als je weinig tijd hebt kun je ook kiezen voor één of twee dagen. Wij zijn zeer flexibel", lacht de voorzitter.

In al die jaren hebben de Gooise wandelaars ruim 100.000 euro bij elkaar gelopen voor goede doelen. Verschillende 'ambassadeurs' toonden hun dankbaarheid door spetterende optredens op de slotdag, zoals Ronnie Tober, Willeke Alberti en Erica Terpstra. Andere BN'ers deden ook een duit in het zakje, onder wie Willibrord Frequin, Sjoerd Pleijsier, Els Blokker en Aaltje van Zweden. Bitter: "Dit jaar kiezen we voor regionale organisaties als goede doel, bijvoorbeeld Scouting Raboes om het belang van buitenspelen ende liefde voor de natuur te onderstrepen. Daarnaast doneren we aan de Stichting Vier het Leven, die begeleide uitstapjes voor Gooise ouderen naar museum, concert of theater organiseert. En natuurlijk niet te vergeten onze gastheer GNR. Het geeft altijd een extra kick als je iets terug kunt doen."

Inschrijven kan tot 18 juni via www.wandelvierdaagsehetgooi.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>