Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.'
Tjitske Dijkstra: 'Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers.' Foto's: Bastiaan Miché

Maar liefst 298.000 kraanvogels vliegen naar Hilversum voor MH17-expositie

Mensen

REGIO - In Beeld en Geluid is deze zomer een expositie te zien ter nagedachtenis aan de slachtoffers van MH17. Te zien zijn 298.000 origami gevouwen kraanvogels. De tentoonstelling start 17 juli, precies vier jaar na het enorme drama, een maand lang iedere dag (behalve maandag) gratis te bezichtigen in Beeld en Geluid.

In de tentoonstelling zijn kunstwerken, objecten en mozaïeken te zien van verschillende kunstenaars, samengesteld uit 298.000 origami gevouwen kraanvogels. Bezoekers krijgen informatie over de betekenis en symboliek van de kunstwerken en de achtergronden van dit reizende project. Speciaal voor het monumentale atrium van Beeld en Geluid zijn enkele nieuwe werken gemaakt, waaronder een herinneringsbank met geborduurde kraanvogels en een vijftien minuten durende pianocompositie, die in de expositie te beluisteren is.
Initiatiefnemer van dit alles is de in het Groningse Zuidhorn woonachtige Tjitske Dijkstra. Zij verloor bij de ramp goede vriendin en tevens collega aan het Alfa College in Groningen Hieke Raap. Geïnspireerd door het verhaal van de Japanse Sadako Sasaki, een 2-jarig meisje dat op 6 augustus 1945 de atoombom op Hiroshima overleefde, vouwde ze samen met haar leerlingen als rouwverwerking duizend kraanvogels voor haar vriendin. "Net als Sadako Sasaki waren ook de slachtoffers van MH17 oorlogsslachtoffers", aldus Dijkstra.
 

Lees verder in de digitale editie

Tevreden met het resultaat.

Uit de krant