Tuinder Arda: 'De spruitjes gaan zo de pan in' | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Arda is dagelijks op de tuin.
Arda is dagelijks op de tuin. (Foto: Jacqueline Roest)

Tuinder Arda: 'De spruitjes gaan zo de pan in'

  Mensen

EEMNES - De 77-jarige Arda de Ruijgt-Ketelaar - tuinder van het eerste uur - onderhoudt in haar eentje een grote tuin op De Eemakker. Aanvankelijk werkte ze samen met haar man, maar hij is overleden. "En ik ben doorgegaan", zegt ze dapper.

Hulp komt van buitenaf en soms onverwachts. "Zo belde mijn zwager dat hij al naar de tuin was geweest. Hoefde ik niet." Arda vindt dat heel bijzonder.

Bosjes
De Eemnesserse verbouwt verschillende soorten sla, rabarber, raapstelen, paprika's, kapucijners, snaps, doperwten en snijbieten. "Als ik te veel heb, maak ik bosjes voor de voedselbank."

Zelf koopt ze praktisch geen groenten. Ze verheugt zich alweer op de spruitjes. "Die pluk ik en dan gaan ze meteen de pan in; hoeven maar vijf minuten te koken."

Verzot
Ze heeft ook tuinbonen. "Dit ras brengt minder bonen op, maar is veel fijner van smaak. In de winkel zijn ze veel meliger." Voor de kleinkinderen heeft ze aardbeien op het land staan ("zij zijn er verzot op").

Het bed narcissen moet nodig gerooid worden. "Ze hebben slecht gebloeid. Ik ga de slechte bollen eruit halen." De margrieten daarentegen waren er in overvloed. Ook heeft Arda prei in bloei staan. "Bewust door laten schieten; het staat zo leuk."

Fit
Ze geniet nog altijd van haar tuin. "Ik kom er eigenlijk elke dag wel even. Je blijft er fit bij en ik heb er lol aan. Het is ook elke dag verplicht even naar buiten. Ja, ik heb er écht schik in", benadrukt Arda.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>