Yad Vashem-onderscheiding voor drie Eemnesser oorlogshelden | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Emilie Linssen, nicht van Jaap Huismans, neemt het certificaat in ontvangst.
Emilie Linssen, nicht van Jaap Huismans, neemt het certificaat in ontvangst. (Foto: gemeente Eemnes)

Yad Vashem-onderscheiding voor drie Eemnesser oorlogshelden

  Mensen

EEMNES - Aan Willem en Willempje Mol-van Middendorp uit Eemnes is postuum de Yad Vashem onderscheiding 'Rechtvaardige onder de volkeren' uitgereikt. Ook Jaap Huismans kreeg postuum deze erkenning.

De onderscheiding, een certificaat met medaille, werd in het gemeentehuis van Eemnes uitgereikt door mevrouw Nira Staretz, vertegenwoordiger van de ambassade van Israël. De kleindochter en nicht van de gedecoreerden namen de onderscheiding tijdens een besloten bijeenkomst in ontvangst.

Onderduikers
De Eemnesser familie Mol kreeg de onderscheiding omdat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers hebben ondergebracht in hun boerderij in de Kerkstraat. Jaap Huismans regelde de onderduikadressen en zat zelf ook enige tijd ondergedoken bij familie Mol.

Goud waard
Burgemeester Roland van Benthem: "Ik ben trots op zulke bewoners, die begrijpen waar het in het leven om gaat en die bereid zijn om een ander te helpen, ook al nemen ze daarbij het risico ze zichzelf en hun gezin in gevaar te brengen. Mensen die dit voor elkaar over hebben, zijn goud waard en ik ben er trots op dat wij zulke mensen in Eemnes hebben."

Yad Vashem
De Israëlische onderscheiding 'Rechtvaardige onder de volkeren' van Yad Vashem is een eretitel die wordt verleend aan niet-Joden, die belangeloos en met levensgevaar Joden hebben gered.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>