Alle kinderen genieten tijdens de PAX-vakantie.
Alle kinderen genieten tijdens de PAX-vakantie. (Foto: Astrid Beckers)

PAX Kinderhulp zoekt gastgezinnen in Eemnes

  Mensen

EEMNES - PAX Kinderhulp Eemnes zoekt nog gastgezinnen die van 6 tot en met 27 juli hun hart en deur willen openzetten voor Armeense kinderen.

"We hadden de oproep voor gastgezinnen ergens gelezen en hebben ons toen aangemeld. Na het bezoek van Olga Fakkeldij van PAX Kinderhulp waren wij zo enthousiast dat we vrijwel direct zeiden: we doen mee!", vertelt Astrid Beckers uit Eemnes.

Dat was in 2011 en nog altijd staat Astrids gezin klaar om tweejaarlijks tijdens de zomervakantie drie weken lang vreemde, maar schone en opgevoede Armeense kinderen - 7- tot 12-jarigen - in huis te nemen. Ook haar echtgenoot René Rigter en hun dochters Stephanie (11) en Annabel (15) vinden het de normaalste zaak van de wereld om te delen én om in die weken op te trekken met hun gasten. "Maar als de helft van ons gezin - in ons geval zat oma ook bij het gesprek - had getwijfeld, dan hadden we het niet gedaan, want iedereen moet het leuk vinden."

Screenen
Tegenwoordig is Beckers ook werkgroeplid en doet ze zelf intakegesprekken bij de mensen thuis. Begin maart vertrekt ze bovendien naar Armenië om de potentiële deelnemende gezinnen te screenen. De Eemnesser organisatie is op zoek naar tien à vijftien gezinnen, zodat deze zomer twintig tot dertig kinderen een fantastische vakantie kunnen beleven. Hun thuissituatie is vaak schrijnend. "Onze ervaring is dat ze geen bagage bij zich hebben, maar alleen een rugzakje met tandenborstel en een cadeautje voor het gastgezin. Maar als ze weer naar huis gaan, krijgen ze een koffer vol kleding en speelgoed mee terug."

VOG boven 18 jaar
Kan iedereen gastgezin worden? "Jazeker, iedereen kan zich aanmelden en de gezinssamenstelling maakt niet uit. Wel wordt van eenieder boven de 18 jaar een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd." En over de woonsituatie zegt Beckers: "Het huis hoeft niet groot te zijn. Dat is dat van ons ook niet. Wel moet er een plek zijn waar de kinderen zich terug kunnen trekken, want zo'n reis is natuurlijk best indrukwekkend. Maar uiteindelijk gaat het erom dat de kinderen én hun gastouders een leuke tijd hebben. Je hoeft niet meer te doen dan twee kinderen in je gezin opnemen. Dat geeft iedereen een boost."

Huisregels
Beckers erkent dat het drie intensieve weken zijn. Zelf werkt ze 24 uur per week als arts. "Het is plannen, maar we genieten ervan." Ze vindt het belangrijk dat ook bij de gasten de huisregels duidelijk zijn. "Met handen-en-voetenwerk kom je een heel eind", lacht de Eemnesserse. Voor de kinderen wordt er gedurende de weken van alles georganiseerd. Uitstapjes met het gastgezin mogen gemaakt worden, maar vaak vinden de kinderen het juist fijn om bijvoorbeeld buiten te spelen.

Interesse gewekt? Bel met Olga Fakkeldij, telefoon 06-30633525.

Meer berichten