Rondleiding door Waternet bij de waterzuivering in Blaricum.
Rondleiding door Waternet bij de waterzuivering in Blaricum. Foto: Rotary

Wandelen voor Water levert 8.750 euro op

Mensen

LAREN - De Larense scholen hebben afgelopen vrijdag, samen met een bevriende school uit Terneuzen, op Wereld Waterdag (met als doel schoon water in de derde wereld) met elkaar 8.750 euro opgehaald.

In Laren waren dat leerlingen van groep 7 en 8 van de scholen Binckhorst-St. Jan, Montessorischool, Florencius, De Gooische School en OBS De Ploeg. Bij aanvang van de wandeltocht moest er wat geïmproviseerd worden, omdat de elektriciteit in heel 't Gooi was uitgevallen. De gymnastiek-oefeningen door Mark de Winter van Family Fitness voor de warming-up begonnen daarom zonder muziek. Maar de kinderen renden enthousiast achter hem aan over het hockeyveld. Bij terugkomst was er gelukkig weer stroom en stond dj Sean Bogaers de kinderen al op te wachten met aanstekelijke reggaemuziek.

Stroomstoring
De kinderen en begeleiders (gediplomeerde verkeersregelaars en EHBO'ers) hadden met zes liter water in hun rugzak een mooie route gelopen, vanaf de Larens Hockeyclub, over zoveel mogelijk onverharde wegen en paden naar de waterzuivering in Blaricum. Daar kregen ze een door Albert Heijn gedoneerd appeltje voor de dorst en uitleg over hoe het water hier weer schoon wordt gemaakt.

Bij terugkomst op de hockeyclub maakte burgemeester Rinske Kruisinga van Laren het voorlopige eindbedrag bekend: 8.750 euro. Een bedrag dat nog verder zal oplopen als de laatste tellingen gedaan zijn. Kruisinga vertelde dat zij zelf in een ver verleden in Bangladesh heeft gewoond - haar man was daar ontwikkelingswerker - en het waterprobleem van dichtbij heeft ervaren. Kruisinga: "Wij vingen gelukkig nog regenwater op van het dak, maar in ons dorp was een vijvertje waar alles in gebeurde. Het ene moment namen ouders en kinderen er een bad, de was werd erin gedaan, de groente werd erin gewassen en het was ook drinkwater."

Pieter Verboom van Rotaryclub Laren-Blaricum refereerde aan de actuele gebeurtenissen in Mozambique en Malawi: "Hoewel er net een heleboel regenwater is gevallen, zorgt die nu uitsluitend voor overlast en het water is niet veilig om te drinken. Bovendien houden ze het niet lang genoeg vast. Daarom is het zo goed dat jullie hebben geholpen om dit te veranderen."

Gironummer
Burgemeester Kruisinga had zich tussen de kinderen begeven die net hadden gewandeld en één van hen had haar aangeklampt met het verzoek om gironummer 555 voor hem te openen, omdat zijn rug 'helemaal kapot' was van het sjouwen. Direct daarna had ze hem echter alweer een handstand zien doen op het hockeyveld, dus het viel allemaal wel mee. Uiteindelijk ging iedereen trots naar huis om van de mooie lentedag te genieten.

Wandelen voor Water, waarom?
Nog even kort wat de bedoeling was. Na het succes van Wandelen voor Water in de afgelopen jaren wilden de Rotaryclubs uit de regio Eemland 't Gooi de bouw van meer water- en sanitaire voorzieningen mogelijk maken in derde wereldlanden. De afgelopen zeven edities is er veel succes geboekt in Ethiopië. Vanaf editie 2019 wordt de aandacht verplaatst naar één van de armste landen ter wereld, Malawi, in Oost-Afrika. De Stichting Chikondi, die zich primair richt op onderwijs in Malawi zal de locaties samen met SmartGroupMalawi bepalen waar waterpompen moeten komen in het zuiden van Malawi. Tijdens Wandelen voor Water ervaren Nederlandse kinderen van basisscholen in groep 7 en 8 voor één keer hoe het is om met zes liter water op je rug zes kilometer te lopen. Iets wat voor hun leeftijdgenoten in verre landen dagelijkse kost is, waardoor ze vaak niet naar school kunnen.
Op de site van Wandelen voor Water is meer informatie te lezen www.wandelenvoorwater.nl.

De cheque met het opgehaalde bedrag van 8.750 euro.
Burgemeester Rinske Kruisinga met DJ Sean Bogaers van Dynamic Arts.
Mistig begin, groep 7 van Binckhorst-St. Jan komt aan bij de waterzuivering.

Uit de krant