De tweeling Bets en Wil (r) wordt morgen 91 jaar.
De tweeling Bets en Wil (r) wordt morgen 91 jaar. (Foto: Bob Awick)

Oudste tweeling van Laren vandaag 91!

  Mensen

LAREN - Elisabeth Wilhelmina (Bets) en Wilhelmina Elisabeth (Wil) zijn op 11 april 1928 geboren. Vandaag vieren ze hun 91ste verjaardag!

De tweeeïige tweeling woont tegenwoordig in Johanneshove. De extraverte Wil en introverte Bets hebben zo hun eigen invulling van de dag. Ze lopen de deur niet bij elkaar plat en hebben elk hun eigen bezigheden. Ze waren de nummers twee en drie in het gezin Kaarsgaren met uiteindelijk zes kinderen. Ze groeiden op aan de Smeekweg.

Eén bedje
Bets werd als eerste geboren en totaal onverwacht volgde kort daarna Wil. "Onze ouders hadden niet op twee baby's gerekend", vertellen de zussen. "Er was ook maar één bedje." Ze hebben maar weinig gemeen. "We hadden altijd al onze eigen vriendinnen", zegt Bets. "We hangen als los zand aan elkaar", noemt Wil de relatie met haar zus.
In het appartement van Bets worden herinneringen opgehaald. "We hebben een beschermde jeugd gehad", vertelt Wil. En zodra het kon, draaiden de meisjes mee in het drukke huishouden. "Afwassen en aardappels schillen en we moesten altijd samen naar de boerderij van De Jong, schuin tegenover ons woonhuis, om verse melk te halen. Toen was alles nog bos en waren we bang in het donker." Bets stopte ook nog sokken. Later werkten ze bij wasserij Erica aan de Kloosterweg.

Oorlog
Toen de oorlog uitbrak waren de zusjes twaalf jaar. Het was een angstige tijd. Wil: "De laatste dagen van de oorlog moesten we het huis uit. Vier Duitsers namen bezit van de woning en in de tuin stonden kanonnen. Wij sliepen in de tapijtfabriek van Willard." Toch werd er die jaren ook genoten. Warme herinneringen hebben Wil en Bets aan de avonden bij Kaatje van Laar, waar ze leerden dansen. En van de bevrijding weet Wil nog dat ze een jurk van beddentijk en een papieren hoed droeg.
Beiden trouwden op 19-jarige leeftijd. Bets met Wies Ligter. Samen kregen ze zeven kinderen. Het was een gelukkig huwelijk, dat plots overschaduwd werd door verdriet. Bets werd op 47-jarige leeftijd weduwe. "Het was een zware tijd en een groot gemis, nog altijd." Wil, die bang was dat ze overschoot, trouwde met Jan Calis. Ze brachten vier kinderen groot. Ze kijkt terug op een zwaar leven, maar is altijd positief gebleven. "Je moet zelf de slingers ophangen. Ik heb een mooie oude dag."

Meer berichten