Dappere Stijn met zijn vader Jan Peter.
Dappere Stijn met zijn vader Jan Peter. (Foto: Bob Awick)

Stoere Stijn (9) redt zijn vader uit vastgelopen hooischudder

  Mensen

EEMNES - Jan Peter de Jong (47) uit Eemnes loopt weer rond op zijn erf, maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Hij raakte bekneld in een hooischudder. "De trekker draaide nog", zegt hij. Hij kwam vorige week woensdagmiddag op zijn boerenerf aan de Wakkerendijk muurvast te zitten in een hooischudder.

Kort daarvoor had hij er nog een reparatie aan verricht. "De hooischudder, bestaande uit twee vaste en twee flexibele elementen zodat je er wel mee over de weg kunt rijden en in het veld zes meter breed wordt, haperde." De Jong wilde het werktuig aan de praat krijgen en stond er daardoor kort achter gepositioneerd. "Bij het uitklappen van de armen - dat normaal automatisch gaat - ging het dus flink mis. De tandwielen vielen daarbij in elkaar."

Alarmnummer
De Jong kwam vanaf zijn benen tot twintig centimeter boven zijn broekriem vast te zitten tussen het grove en lompe materieel. Zijn zoon Stijn (9) en zijn vriendje Shano (10) stonden een paar meter verderop en zouden mee het land in gaan. De boer instrueerde zijn zoon het contactslot van de trekker uit te zetten. Direct daarna sloegen de aanwezige familieleden alarm bij 112. De man van het plaatselijke mechanisatiebedrijf, waar De Jong kort daarvoor nog was geweest voor onderdelen, heeft hem uiteindelijk bevrijd. "Hij heeft daar het juiste gereedschap voor", zegt De Jong.

Na behandeling naar huis
Intussen arriveerden de brandweer, politie en ambulances. "Ook de traumahelikopter werd ingezet, maar gelukkig werd die weer afgebeld", blikt het slachtoffer terug op de bewuste middag. De Jong werd overgebracht naar het UMC in Utrecht, maar mocht wonder boven wonder na behandeling gewoon weer naar huis.

Zwaar gekneusd
Hij heeft niks gebroken, wel is zijn rug op meerdere plaatsen zwaar gekneusd en hebben zijn benen en lichaam flinke krassen van de dikke, ijzeren platen opgelopen. "Het voelt niet heel lekker, maar het gaat goed komen. Van de artsen moet ik gewoon lekker in beweging blijven. Het had écht beroerder gekund", realiseert de Eemnessense zzp'er zich, die echter voorlopig nog niet aan de bak kan. Ook emotioneel gaat het goed.

Trots
De Jong is trots op zijn kleine mannetje dat zo kordaat wist te handelen. "Dat vindt Stijn zelf niet bijzonder. Hij deed wat hij moest doen, heeft hij me later verteld." De gemeente Eemnes bekijkt dat echter anders. Locoburgemeester Theo Reijn bezocht de familie daags na het incident. "Mijn vrouw Bettine en ik kregen bloemen en voor Stijn had hij de Erepenning Jeugd, een oorkonde en een cadeaubon meegebracht. Die laatste gaat hij gebruiken voor een groter cadeau: Stijn spaart namelijk voor een Playstation."
Ondanks dat het gezin te nuchter is voor alle heisa die is ontstaan, wordt de gemeentelijke aandacht enorm gewaardeerd. "Het was hartstikke leuk", besluit De Jong.

Meer berichten