Douwe de Joode is trots op 'Cyber-Cel'.
Douwe de Joode is trots op 'Cyber-Cel'. (Foto: Bob Awick)

Douwe de Joode (77): 'Je zou er een fantastische film van kunnen maken'

  Mensen

LAREN - Laarder Douwe de Joode (77) heeft in anderhalf jaar tijd zijn vierde thriller geschreven: Cyber-Cel. "Ik ben er drie keer aan begonnen", vertelt hij. "Je moet de lezer namelijk direct kunnen pakken en aanvankelijk lukte dat niet." Maar nu ligt het gedrukt en wel in de winkel. "Het is goed ontvangen", zegt De Joode trots, die naast schrijven ook beeldhouwt bij De Gooische Academie.

Cyber-Cel leest als een jongensboek en zit vol spanning met cliffhangers, maar ook met romantische situaties, vertrouwt de schrijver me toe: "Je blijft doorlezen, want je wilt weten wat er verder gaat gebeuren." De Joode gaf het boek in eigen beheer uit en met 140.000 woorden en 315 pagina's is het meteen ook zijn dunste van de vier thrillers geworden. Er lag ook nog een andere uitdaging, want voor het eerst in zijn schrijverscarrière heeft hij de ik-vorm gebruikt. "En dan moet je heel goed opletten dat je die vorm consequent gebruikt."

Charles von Westerflier speelt de hoofdrol in het boek. Von Westerflier wordt in 2015 namens de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke inmenging van Rusland op de verkiezingen in 2016 in de Verenigde Staten en in 2017 in Nederland. Hij vertrekt in het najaar op een geheime missie naar Sicilië, omdat er signalen zijn die aangeven dat daar een Russische cel actief is. De Joode: "Als oud-journalist volg ik altijd het nieuws en kijk naar de actualiteit", zegt hij over de insteek van het boek.
 

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten