Henk Eijlers: 'Ik wilde graag terug naar Eemnes.'
Henk Eijlers: 'Ik wilde graag terug naar Eemnes.' (Foto: Bob Awick)

Henk Eijlers bespeelt 50 jaar het orgel van de Hervormde Kerk in Eemnes

  Mensen

EEMNES - Drie Eemnessers kregen dit jaar een lintje. Wie zijn zij? Wij zochten hen op. Deze week: Henk Eijlers, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Henk Eijlers wilde na de ULO in Laren eigenlijk het 'reisvak' in. Het werd het verzekeringsvak dat hij tot na zijn pensioen heeft uitgeoefend. Daarnaast bespeelt hij het orgel van de Hervormde Kerk in Eemnes 50 jaar en is hij 25 jaar met hart en ziel verbonden aan de Grote Kerk van Naarden als drijvende kracht achter de orgelconcerten. "De orgels in Naarden zijn prachtig, maar nee ik bespeel ze niet. Dat doen de meer 'literaire' organisten", zegt het nieuwe lid in de Orde van Oranje-Nassau bescheiden.

Langs het Vierkante Bosje staat een rijtje seniorenwoningen. Eijlers woont in één van de huizen. "De grond waarop deze wijk is gebouwd is van de Hervormde Kerk geweest die deze huizen in bezit heeft. Zeven jaar geleden kwam deze woning vrij om te huren", legt hij uit. "Voor mij kwam dat goed uit, want ik wilde graag terug naar Eemnes."

Niet meer zo vaak als vroeger, maar Eijlers bespeelt nog steeds met regelmaat als een van de huisorganisten het orgel tijdens de Zondagse eredienst. In een halve eeuw heeft hij de dienst zien veranderen. "In mijn begintijd zongen we psalmen op hele noten", blikt hij terug. "De kerk is nu niet meer zo orthodox. We brengen psalmen en nieuwe liederen uit de bundel 'Weerklank' gewoon op ritme ten gehore. Voor mij ook veel leuker om te spelen."

Eijlers loopt naar boven en komt terug met het programmaboekje 2019 van de orgelconcerten in de Grote Kerk van Naarden. Als voorzitter van de Commissie Orgelconcerten, is hij samen met Wybe Kooijmans, Henk Smits en Jan van Tuin verantwoordelijk voor de organisatie van de orgelconcerten in de kerk. Hoewel het de nodige tijd vergt om een mooi programma samen te stellen, is het eigenlijk nooit lastig om organisten te vinden voor de concerten.

In de loop van de jaren heeft hij een breed netwerk en een goede naam opgebouwd in de 'orgelwereld, maar daarbij zijn de orgels van de Naarderkerk zelf een begrip, benadrukt de decorandus. "Er zijn drie orgels in Naarden, het Hoofdorgel, het Koororgel en het Kabinetorgel en ze zijn alle drie prachtig. Elke organist wil hier heel graag spelen. Het zou wel fijn zijn als een wat groter publiek de weg naar de Grote Kerk zou weten te vinden."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten