Jan Rinzema zoekt de verbinding in de samenleving en kreeg voor zijn grote inzet een lintje.
Jan Rinzema zoekt de verbinding in de samenleving en kreeg voor zijn grote inzet een lintje. (Foto: Bob Awick)

Jan Rinzema over vier jaar Preek van de Week: 'Het is groter en professioneler'

  Mensen

LAREN - Jan Rinzema kreeg 26 april een lintje van burgemeester Rinske Kruisinga. Wie is hij? Wij zochten het nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau op.

Jan Rinzema heeft een bijzondere invulling gegeven aan het beroep predikant, aldus burgemeester Rinske Kruisinga van Laren bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding. Treffend voorbeeld is de website preekvandeweek.com, waarop de betrokken dominee elke week een nieuwe preek in woord en beeld online zet. "Het is bizar en wonderbaarlijk hoe snel dit initiatief is gegroeid", vindt hij. "We hebben 2000 volgers wereldwijd en er zijn gemeenten in Zuid-Afrika en Frankrijk die mijn video in hun dienst laten zien."

Hij komt zelf uit een domineesgezin met altijd mensen over de vloer en vaak verhuizen ("'Jan, wat denk je van een nieuw behangetje?', vroeg mijn moeder dan. Nee, niet mijn vader, die was in de wolken.").

Warm gezin
Zijn huidige huis in Laren is zijn negentiende woning en hij is van plan hier te blijven. "Door al dat verhuizen, heb ik veel breuken in mijn leven", zegt Rinzema nu, "maar, ik kijk er niet met pijn op terug. Ik kom uit een warm gezin met een open pastorie. Misschien wel doordat ik nergens lang kon aarden, maak ik nu gemakkelijk contact en weet ik snel met de mensen tot de kern door te dringen. Daarvan heb ik in mijn werk veel profijt, maar ik blijf hier. Laren heeft mijn hart gestolen."

Hij gaat in militaire dienst in Duitsland en studeert theologie in Utrecht, Israël, Rome en Oxford. Als zich in 1989 de kans aandient om dominee en lector in Pittsburgh, Verenigde Staten, te worden, grijpen zijn echtgenote en hij die aan. Terug in Nederland is Rinzema dominee in Noordwijkerhout, Vianen en Blaricum.

Boodschap
In 2015 richt hij samen met de dit jaar overleden katholiek Ferdinand Crijns de site preekvandeweek.com op. "De Protestantse kerken verliezen zestigduizend leden per jaar en binnen de Katholieke kerken liggen deze aantallen niet wezenlijk anders", analyseren Crijns en Rinzema datzelfde jaar in deze krant. "Toch denken we dat de mensen nog steeds zoeken naar woorden van liefde, verbinding en zorgzaamheid. Wij willen die boodschap brengen op de plekken waar de mensen deze kunnen vinden", stellen zij vervolgens.

Na vier jaar is preekvandeweek.com nog springlevend en verder geprofessionaliseerd. Rinzema: "De website is vernieuwd en we zetten de preek nu ook op ons YouTube-kanaal. Eén keer per twee of drie weken komt een professional bij mij langs voor de opnames in mijn studeerkamer."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten