Lidy Kouwenhoven bleef na haar pensioen actief binnen de Martha en Maria parochie en ontving dit jaar een lintje.
Lidy Kouwenhoven bleef na haar pensioen actief binnen de Martha en Maria parochie en ontving dit jaar een lintje. (Foto: Bob Awick)

Vrijwilligersduizendpoot Lidy Kouwenhoven is van alle markten thuis

  Mensen

EEMNES - Drie Eemnessers kregen dit jaar een lintje. Wie zijn zij? Wij zochten hen op. Deze week: Lidy Kouwenhoven, Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Het duurt even voordat we Lidy Kouwenhoven te pakken krijgen voor een interview, want ze is druk. Na een korte aarzeling, wil ze wel graag meewerken. "Ik heb het lintje niet alleen gekregen voor mijn kerkwerk, want in de 45 jaar dat ik in Eemnes woon, heb ik meer gedaan", zegt ze meteen. "Misschien kan ik ook daarover iets vertellen?"

Lidy Kouwenhoven is geboren in Monster in 't Westland, waar ze ook haar man leert kennen. Met één kind vertrekt het stel in 1974 naar Eemnes, naar de Patrijzenhof, waar ze nog steeds wonen. "Wij zijn allebei katholiek van huis-uit, dus het was eigenlijk vanzelfsprekend dat we ons bij de katholieke kerk hier hebben aangesloten", blikt ze terug. "In het begin was ik nog druk met het opvoeden van mijn drie kinderen, maar tijdens hun middelbare-schoolperiode, ben ik aan het werk gegaan voor de kerk als parochiesecretaresse."

Ook na haar pensioen in 2012 is zij actief gebleven in de Martha en Maria parochie in de Eemnesser Sint- Nicolaaskerk. Zo is zij onder andere lid van de werkgroep 'Omzien naar elkaar', die parochianen die hun naaste hebben verloren opzoekt. "We bieden aan om samen op weg te gaan", legt Kouwenhoven enigszins poëtisch uit. "Veel parochianen stellen dat heel erg op prijs. Zelf vind ik het waardevol om dit te doen. Ik bied graag een luisterend oor en wil weten wat er leeft bij de mensen. Het is sowieso die warme belangstelling voor elkaar die mij bindt aan de kerk."

Veel opener en gastvrijer
Een kerk die volgens haar veel is veranderd in de loop van de tijd. "We zijn veel opener en gastvrijer dan vroeger", zegt ze beslist. "Iedereen is welkom, een intentie die we kracht hebben bijgezet door een regenboogvlag op te hangen. Ook hebben we nu, naast de pastores, parochianen die voorgaan in de vieringen. Dat is een groeiproces geweest, maar ik vind het fijn dat we als gemeenschap nu zelfstandig onze vieringen kunnen houden."

Naast haar betrokkenheid bij de kerk heeft Kouwenhoven, inmiddels oma van vijf kleinkinderen, meer betekend voor Eemnes. Op de basisschool van haar kinderen was ze lid van de ouderraad en voorleesmoeder. Ook is zij bestuurslid geweest van de EGV, de Eemnesser Gymnastiek Vereniging, waar haar dochter in die tijd turnde en vrijwilliger was van de bibliotheek. Dat zij met dat laatste moest stoppen, spijt haar nog steeds. "Ik deed de uitleen en inname van boeken en zette ze op hun plaats. Ik vond het contact met de mensen en de sfeer erg leuk. Helaas, waren we als vrijwilligers niet meer nodig, toen de bieb werd geprofessionaliseerd."

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten