Jongerenwerker Michelle Gantzert is nieuw in De Malbak.
Jongerenwerker Michelle Gantzert is nieuw in De Malbak. (Foto: © Bob Awick )

Nieuwe jongerenwerker bij De Malbak: 'Heb 't altijd geweten'

  Mensen

door Jacqueline Roest

BLARICUM - In het jeugdhonk van De Malbak komt al lange tijd dezelfde groep van vijftien jongeren - jongens en meisjes - in de leeftijd van 12 tot 15 jaar over de vloer. Zij vormen met hun Syrische, Marokkaanse, Nederlandse en Afghaanse afkomst een bonte mix van nationaliteiten. Michelle Gantzert, hbo-studente Maatschappelijk Werk & Dienstverlening aan de Hogeschool van Utrecht, is daar sinds 1 september de nieuwe jongerenwerker. De afgelopen maanden heeft ze met deze tieners een leuke band opgebouwd.

De Hilversumse heeft altijd geweten dat ze 'later' met jongeren wilde gaan werken. "Ik heb mijn opleiding gebruikt om te onderzoeken waar mijn passie ligt", vertelt ze. Ze liep de afgelopen jaren verschillende stages ("heel interessant en heel erg goed voor mijn ontwikkeling"), maar haar persoonlijke onderzoek bevestigde dat haar hart dus echt bij de jeugd ligt. Ze zit nu in haar laatste studiejaar, maar heeft brutaal bij Versa Welzijn om een baan gevraagd, én gekregen.

Botsing

Voor de jongeren, die voor haar komst met verschillende andere jongerenwerkers te maken kregen, was dat aanvankelijk een kwestie van aftasten en grenzen opzoeken."We hebben inmiddels ook een botsing gehad", zegt Gantzert eerlijk. "Ik ben vrij duidelijk en direct, maar bij mij is alles in goed overleg mogelijk. We bepalen samen en als we er niet uitkomen, dan bepaal ik." Volgens haar was er sprake van een 'gezonde strijd'. Het incident had te maken met het bakken van pizza's. Wie wilde meedoen, moest zich hiervoor aanmelden. "Uiteindelijk was er één deelnemer. Reden om na overleg met die persoon het event af te blazen." Dat werd niet gewaardeerd. "We moesten aan elkaar wennen, en hopen nu het nieuwe jaar fris te starten." Letterlijk en figuurlijk: "Want we gaan de muren verven!"

Vertrouwen

De jongerenwerker merkt dat heel veel mensen het jongerenwerk zien als een activiteitencentrum. "Dat zijn we ook, maar wij gaan verder. Want juist door de activiteiten maak je contact en win je vertrouwen. We praten heel veel over de verschillende levensgebieden die er zijn, zoals sport, school en thuis. Maar ook over seks, en daar gaan we hier niet over giechelen. Het jongerenwerk ondersteunt bij het vinden van jezelf. Volwassen worden komt je tenslotte niet aanwaaien."

Thuishaven

Voor het komende jaar heeft Gantzert, die via WhatsApp contact houdt met de groep, al een plan in gedachten. Samen met de jongeren wil ze dit gaan vormgeven. "Want ik wil voor hen een veilige thuishaven zijn." De jongerenwerker is alleen op woensdag tot en met vrijdag in De Malbak aanwezig. "Maar ik zou ook met liefde op maandag en/of dinsdag terugkomen als dat nodig mocht zijn", zegt Gantzert. Ook nieuwe jongeren zijn welkom op woensdag tot en met vrijdag van 15.30 tot 17.30 uur in De Malbak. "Er is altijd limonade met af en toe wat lekkers. Er is wel één afspraak: als iemand iets te eten/drinken haalt dan wordt er gedeeld met de hele groep." Op woensdag is er huiswerkbegeleiding, op donderdag YourPlace (chillen) en op vrijdag zaalvoetbal.

Meer berichten