Henk Schotsman vanmorgen op het vliegveld van Wuhan in afwachting van zijn vlucht.
Henk Schotsman vanmorgen op het vliegveld van Wuhan in afwachting van zijn vlucht. (Eigen foto)

Laarder Schotsman dolblij dat zijn familie weg is uit Wuhan

  Mensen

LAREN - Dolblij is Laarder Hans Schotsman. Het gezin van zijn zoon Henk (31) is vanavond met een Nieuw-Zeelandse luchtvaartmaatschappij vertrokken uit Wuhan (China). Ze gaan terug naar Auckland (Nieuw-Zeeland), waar Schotsman jr. samen met zijn partner (32) en hun negen maanden oude zoontje momenteel - wegens werk - woont. "Op een militaire basis worden ze vervolgens twee weken in quarantaine gehouden. Goed nieuws dus", zegt Schotsman sr. zichtbaar opgelucht.

Schotsman jr. was afgelopen feestdagen met partner en kind nog in Nederland. Hun terugreis op 6 januari 2020 combineerden ze met familiebezoek in Wuhan. Kort daarna brak het coronavirus uit, ging de stad op slot en belandden ze in een 'nightmare'. De afgelopen weken verbleef het drietal bij de oma van Henk's partner. "Al die tijd zijn zij binnengebleven om het risico op ziek worden te minimaliseren." Hoewel de supermarkt om de hoek zat, lieten ze boodschappen thuisbezorgen. "Dat werd voor de deur gezet, waarna de bezorger aanbelde en er snel vandoor ging", zegt vader Schotsman.
Het waren moeilijke weken - zowel in China als in Nederland - voor de familie Schotsman. De communicatie vanuit China was zeer beperkt. "Vanwege het tijdsverschil, maar ook vanwege de moeilijke verbindingen."

Omdat Henk de Nederlandse nationaliteit heeft en zijn partner en kindje de Nieuw-Zeelandse kwam het gezin in eerste instantie niet in aanmerking voor repatriëring. Voor Schotsman jr. was het namelijk duidelijk dat hij zijn vrouw en kind niet zou achterlaten in het besmette gebied. Hij 'stalkte' de ambassade, zette een WhatsApp-groep op met andere Nederlanders in het getroffen gebied en gaf eerst een interview aan de NOS en vervolgens aan een Nieuw-Zeelandse tv-zender. Schotman sr. is ervan overtuigd dat de door Henk geschetste situatie in China de ogen van de Nieuw-Zeelandse regering heeft geopend en dat daarom het land nu zijn inwoners heeft opgehaald. Omdat het coronavirus nog altijd niet erkend is als pandemie kunnen de kosten voor het jonge gezin hoog oplopen. "Ze kunnen vooralsnog geen aanspraak maken op (annulerings)verzekeringen en de gemaakte kosten zijn dan aanvankelijk ook voor eigen rekening."
Inmiddels zijn 425 mensen aan het coronavirus overleden en zijn ruim 20.000 mensen geïnfecteerd geraakt.

Meer berichten