De heer Bakker met de bos bloemen en taart die hij kreeg van de gemeente vanwege zijn koninklijke onderscheiding.
De heer Bakker met de bos bloemen en taart die hij kreeg van de gemeente vanwege zijn koninklijke onderscheiding. Foto: Bob Awick
foto's

Bijzondere lintjes voor militair betrokkenen in Eemnes

Mensen

EEMNES - Twee inwoners van Eemnes hebben tijdens de jaarlijkse lintjesregen een koninklijke onderscheiding toegekend gekregen. Vanwege het coronavirus krijgen zij de onderscheiding op een later moment opgespeld. Bijzonder dit jaar is dat beide onderscheiden personen betrokken zijn bij defensie, ze beide tot Ridder zijn benoemd vanwege de landelijke uitstraling van hun vrijwilligerswerk en dat een van hen zelfs werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met Zwaarden.

Dat is mevrouw C. de Vet, die werkzaam is bij zorgorganisatie Amerpoort, op een locatie waar kinderen en jongvolwassenen met een ernstig meervoudige beperking verblijven.

Reserve-militair
Zij sinds 2008 reserve-militair bij het Korps Nationale Reserve (NATRES) van het Commando Landstrijdkrachten in de rang van korporaal der 1e klasse. Dat is ook de reden dat zij gisteren al door minister Ank Bijleveld werd gebeld om haar op de hoogte te stellen van de onderscheiding met Zwaarden.

Naast haar werk verricht De Vet sinds 1989 op allerlei manieren vrijwilligerswerk. Op dit moment is zij vrijwilliger bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging (KNV) EHBO, bestuurslid van de Stichting Vrienden Fanfarekorps Nationale Reserve, vrijwilliger bij en bestuurslid van de Reüniecommissie '2e afdeling Regiment Huzaren van Boreel'.

Historische Kring Eemnes
Daarnaast is zij landelijk contactpersoon Indiëveteranen, vrijwilliger bij het tijdschrift 'De Verkenner', actief voor het Apostolisch Genootschap Baarn, vrijwilliger bij de Historische Kring Eemnes en bestuurslid van de Stichting Friersdale-Eemnes.

In 2015 ontving mevrouw De Vet de Regiments Legpenning in brons en in 2019 was zij genomineerd voor de Witte Anjer Prijs.

Tekst gaat verder onder de foto


Troubadour Leon Lutterman spreekt mevrouw De Vet toe. (Foto: Gemeente Eemnes)

Bakker
De tweede onderscheiden persoon is de heer E.G.M. Bakker. Hij is vanmorgen gebeld door burgemeester Roland van Benthem met het nieuws dat hij is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Bakker werkt bij de afdeling Opleidings-& trainingscommando bij het Ministerie van Defensie. Naast zijn werk verricht hij vrijwillige activiteiten voor de veteranen van het tijdens de Tweede Wereldoorlog in Engeland opgerichte 320 Squadron (Marineluchtvaartdienst).

Veteranen
Zo schrijft Bakker in Memoriams over deze veteranen en was hij initiator van de bijeenkomst voor WOII veteranen van het VSQ (6)320 Squadron in Bronbeek. Ook organiseerde de heer Bakker de jaarlijkse herdenking van het bombardement Schaarsbergen in 1944.

Verder leverde hij een bijdrage aan de herdenkingen van D-Day in Normandië en ondersteunde een aantal veteranen bij de herdenking op het Ereveld Rusthof en bij de herdenking van de Slag om de Ardennen in Vielsalm (België).

Memorial
In 2016 zette de heer Bakker zich in voor de reünie van het 320 Squadron in Dunsfold (Verenigd Koninkrijk) om veteranen en hun familie te vinden en leverde hij een belangrijke bijdrage aan het Memorial in zowel Schaarsbergen als Nijmegen waarbij ook drie basisscholen waren betrokken.

Uit de krant