Ruud van Lieshout met zijn boek 'Band Loopt, backstage verhalen uit de platenstudio'.
Ruud van Lieshout met zijn boek 'Band Loopt, backstage verhalen uit de platenstudio'.

Ruud van Lieshout heeft bijna zijn hele leven achter de 'knoppen' gezeten

Mensen

LAREN Na een lange en indrukwekkende carrière van 28 jaar is Ruud van Lieshout met pensioen gegaan. Daarna werd hij nog steeds vaak gevraagd door artiesten, maar hij was wel vaker thuis en toen kwamen verschillende herinneringen naar boven. Ruud begon ze op te schrijven en zocht er foto’s bij met als resultaat het boek ‘Band Loopt, backstage verhalen uit de platenstudio’.

“Mijn interesse voor muziek en geluid is gekomen door onze achterbuurman die een grote verzameling klassieke platen had. Ik zat op de HBS in mijn woonplaats Den Bosch en we hadden alleen een radio. Om me meer te vermaken, ging ik regelmatig bij hem langs om samen naar muziek te luisteren. Ook had ik een vriend die altijd bezig was met het bouwen van radio’s. Ik vond dat zo leuk dat ik dat ook ben gaan doen. Een kennis van de familie, Tonny Schifferstein van de KRO, zag dat ik daar druk mee bezig was en vroeg aan mij waarom ik niet in mediastad Hilversum ging solliciteren. Daar heb ik even over nagedacht en ben toen naar Hilversum gegaan. Tot mijn verbazing werd ik meteen aangenomen als geluidstechnicus bij de Nederlandse Radio Unie (NRU).”

Radiowerk in Indonesië

Ruud werkte samen met André van de Water die met het voorstel kwam om naar Indonesië te gaan als operator bij Radio Omroep in Overgangstijd. “We waren vrienden geworden en met een kortverbandcontract konden we drie jaar in Jakarta, toen nog Batavia, werken. Helaas werd André afgekeurd en mocht niet vliegen. Ik was 24 jaar en vond het heel spannend om deze reis naar een onbekend land in mijn eentje te maken. In Jakarta heb ik onder andere het geluid gedaan van verschillende concerten om deze live uit te zenden op de radio. Na drie jaar ging ik terug naar Nederland en kreeg ik een bedrag van 8.000 gulden. Met dit geld kon ik in Den Bosch mijn eigen geluids- en opnamestudio beginnen. Dit heb ik jaren gedaan, tot mijn broer mij duidelijk maakte dat een studio in Den Bosch geen toekomst had en dat ik beter terug kon gaan naar Hilversum. Ik heb toen gesolliciteerd als geluidsman bij Phonogram, de platenmaatschappij van Philips, en werd aangenomen. Het bedrijf huurde een zaal in Hotel Hof van Holland en richtte die in als studio.”

Studiomanager

Het hotel ging na een paar jaar een parkeerterrein aanleggen waardoor de studio moest verhuizen. “We zijn toen naar de Honingstraat gegaan waar de voormalige pastorie van de O.L. Vrouwekerk zat. De gymzaal werd omgebouwd tot studioruimte. Toen mijn baas met pensioen ging, werd ik studiomanager in de Honingstraat en van de Wisseloord Studio’s. Door de grote hoeveelheid opnames werd de studio aan de Honingstraat te klein. PolyGram, het moederconcern van Phonogram, heeft toen Wisseloord laten bouwen in de bossen van Hilversum. Tijdens mijn geweldige carrière achter de knoppen als geluidsman heb ik veel artiesten ontmoet zoals Toots Thielemans, Ramses Shaffy, The Ramblers, The Blue Diamonds en de Dutch Swing College Band. Ook heb ik gewerkt met Paul van Vliet en Wim Sonneveld, die ook mijn vrienden zijn geworden. Van Wim heb ik veel opgenomen, waaronder ‘Het Dorp’, en voor Paul al zijn platen.”

Platenkast opruimen

Ruud ging na 28 jaar met pensioen en kreeg wat tijd om zijn platenkast op te ruimen. “Toen kwamen er weer veel herinneringen naar boven van mijn eigen geluidopnames. Deze platen heb ik apart gelegd, maar dat werden er zo veel dat ik op het idee kwam er een cd van te maken. Tijdens het opnemen hiervan zag ik alles weer voor me, bijvoorbeeld hoe Joop Doderer bij het inzingen van Swiebertje in de lach schoot en hoe het 58-mans Promenade Orkest en het Radiokoor als haringen in een ton in de studio aan de Honingstraat zaten voor de opname van een elpee. Dat ben ik toen gaan opschrijven. Het verhaal werd steeds groter en groter en een vriend vroeg of ik er een boek van ging maken. Ik had daar zelf niet aan gedacht, maar ben toen met het boek begonnen, onder andere om de geschiedenis van de techniek van de vorige eeuw niet verloren te laten gaan en om mijn ervaringen achter de schermen bij plaatopnames te delen. Zo is het boek ‘Band Loopt, backstage verhalen uit de platenstudio’ ontstaan.”

Opnamegeschiedenis

Het boek bevat verhalen over Ruuds radiowerk in Indonesië, zijn eigen studio in Den Bosch en zijn werk als geluidstechnicus in Hilversum. Maar ook veel leuke anekdotes, unieke foto’s en illustraties uit de tijd van de ontwikkeling van mono naar stereo, van analoog naar digitaal en belevenissen met veel artiesten die Ruud op de plaat heeft gezet. Het biedt inzicht in de opnamegeschiedenis van de populaire muziek in Nederland. Lezers die hier wat meer over willen weten, kunnen achter in het boek ‘wat technische uitleg’ vinden. “In de studio zei ik altijd als ik de band had gestart voor de opname ‘Band loopt’, vandaar de titel.”

Het boek ‘Band Loopt’ is te bestellen via www.bandloopt.nl en Ruud zet een opdracht en zijn handtekening als een geïnteresseerde dat wil.

Uit de krant