<p>V.l.n.r. Maarten de Boer, Toon Wortel en fotograaf Otto Kalkhoven.</p>

V.l.n.r. Maarten de Boer, Toon Wortel en fotograaf Otto Kalkhoven.

(Foto: Otto Kalkhoven)

Eemnessers Maarten de Boer en Toon Wortel in boek Man & Werkplaats

  Mensen

EEMNES Grafisch vormgever Maarten de Boer uit Eemnes is het afgelopen jaar druk bezig geweest met de opmaak van een nieuw boek. In opdracht van uitgeverij Splint Media B.V. verzorgde hij de opmaak van het boek Man & Werkplaats waarin onder andere dorpsgenoot Toon Wortel is geportretteerd.

Afgelopen week ontvingen beider mannen – op gepaste afstand - een exemplaar uit handen van fotograaf Otto Kalkhoven. Otto komt uit Eppenhuizen in de provincie Groningen en hij kwam op het idee voor het boek.

Werkplaats
Het afgelopen jaar is hij met zijn busje het hele land doorgereden en op zoek gegaan naar mannen met een werkplaats. Van een garage vol keurig gesorteerd gereedschap, een verstopte schuur met een gepoetste Oldtimer tot een zelfgebouwd vliegtuig in een loods.

Al jaren hebben werkplaatsen en het verhaal erachter Otto in zijn greep. De Kortenhoefse uitgeverij vond het een mooi initiatief en besloot er een boek van te maken. Kalkhoven vond dertig unieke mannen van jong tot oud met een werkplaats die hij portretteerde.

Uitdaging
Eemnesser Toon Wortel werd door de uitgeverij voorgesteld aan Kalkhoven, die direct enthousiast was over de bekende wagenmaker. De Boer werkt al zo’n 10 jaar met de uitgeverij samen, maar een boek vormgeven met meer dan 350 foto’s was toch een behoorlijke uitdaging.

“Het boek Man & Werkplaats was een buitengewoon leuk project om te doen. Prachtig, professioneel beeld, tekst die ertoe doet en alle vrijheid met betrekking tot de opmaak. Daar word je als vormgever alleen maar heel blij van”, vertelt hij.

Prettige ‘explosie’
“Ik heb de foto’s niet geteld, maar het boek is wel een soort van prettige ‘explosie’ voor je ogen geworden. Er is mijns inziens slechts één minpuntje over dit boek te melden en dat is dat er geen enkele vrouw in voorkomt. Daar is mogelijk in de toekomst volgens mij nog wel een mooie taak voor Otto weggelegd.”

Het boek Man & Werkplaats – 30 mannen over hun werkplaats, gereedschap en vakmanschap kost 23,50 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel, ook online.

Meer berichten