Afbeelding
Foto: Bruce Emmerling / Pixabay

Regionaal actieplan ‘Taal is de sleutel’ om laaggeletterdheid onder inwoners aan te pakken

Mensen

BEL - De gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek hebben de handen ineengeslagen om ‘hun’ circa 12.000 laaggeletterden - mensen die moeite met Nederlands spreken, lezen en/of schrijven - met het actieplan Taal is de sleutel nog beter te begeleiden. 

Het doel van deze aanpak is om laaggeletterdheid eerder te signaleren en meer inwoners te kunnen voorzien van een passend taalaanbod. Deze groep laaggeletterden bestaat uit inwoners die in Nederland geboren en getogen zijn, maar het betreft ook inwoners die een andere achtergrond hebben.

Voorwaarden

De Nederlandse taal spreken, begrijpen en schrijven zijn voorwaarden om mee te doen in de maatschappij, zo staat in een raadsmededeling van wethouder Barbara Boudewijnse. “Denk aan: gezonde keuzes maken in de supermarkt, begrijpen wat de huisarts bedoelt, werk vinden en behouden, kinderen opvoeden en hen helpen met school, financiën op orde houden en omgaan met de digitale overheid.” 

Gemeenten in Gooi en Vechtstreek werken hard aan het bestrijden van laaggeletterdheid en het versterken van de taalvaardigheid van haar inwoners. Eerder werd - in 2019 - het Taalakkoord gesloten waarin gemeenten met maatschappelijke organisaties concrete afspraken hebben gemaakt over het signaleren en aanpakken van laaggeletterdheid. De afgelopen tijd hebben gemeenten inwoners met taalproblemen geholpen, bijvoorbeeld door het aanbieden van taalcursussen aan inwoners die de kans op werk willen vergroten, hun werk willen behouden of een beroepsopleiding willen volgen, maar ook met activiteiten die door bibliotheken en welzijnsorganisaties in de regio worden aangeboden. 

Motiveren

Om de groep laaggeletterden nog meer vooruit te helpen, is in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, de taalscholen en taalcursisten ‘Taal is de sleutel’ geschreven. Hierin is verbinding gemaakt met andere thema’s in het sociaal domein, zoals werk, onderwijs, schulden en gezondheid. Inwoners die zelf te maken hebben met laaggeletterdheid is gevraagd om mee te denken en voorstellen te doen. Mede met hun bijdragen is het actieplan opgesteld, om zo meer resultaten te bereiken voor inwoners met taalproblemen. Aan de hand van het actieplan gaan de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek onder andere aan de slag met: laaggeletterde inwoners vinden en motiveren om een taalcursus te volgen, taalcursussen aanbieden met thema’s als gezondheid en ouderbetrokkenheid, professionals leren wat de signalen zijn van laaggeletterdheid en hoe ze eenvoudige teksten kunnen schrijven, blijvend campagne voeren over laaggeletterdheid en de week van Lezen en Schrijven organiseren in september. 

Voor de aanpak van laaggeletterdheid heeft het Rijk een subsidiebedrag aan Regio Gooi en Vechtstreek toegekend. De maatregelen uit Taal is de sleutel! worden door deze middelen gefinancierd. Medio 2021 wordt de raad geïnformeerd over de resultaten.

Uit de krant