Samen met Ron Blaauw en zijn team leren de leerlingen werken met de beste ingrediënten en de beste koks.
Samen met Ron Blaauw en zijn team leren de leerlingen werken met de beste ingrediënten en de beste koks.

College De Brink gaat samenwerken met topkok Ron Blaauw

Mensen

LAREN - College De Brink gaat een indrukwekkende samenwerking aan met de internationaal gerenommeerde chefkok Ron Blaauw.

Vanaf volgend schooljaar kunnen de leerlingen, die de opleiding Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR) volgen, samen met chefkok Ron Blaauw en zijn team het vak leren tijdens de theorie- en praktijklessen. 

Plezier en diepgang ervaren

Directeur Eric van ‘t Zelfde vindt de samenwerking geweldig. “Het is onze taak om ervoor te zorgen dat de leerlingen niet alleen de juiste kennis en vaardigheden aangereikt krijgen, maar ook plezier, trots en diepgang leren ervaren. Daarnaast moet onderwijs ervoor zorgen dat leerlingen zich gezien en gewaardeerd voelen, zowel door onze docenten als door externe professionals. In het samenwerken met de Ron Blaauw Academie brengen we al deze ambities bij elkaar. Hoe goed, uitdagend, mooi en leuk onderwijs kan zijn.”

De leerling die nu HBR volgt, ontvangt zowel het vmbo-diploma als het MBO niveau 2 diploma in vier jaar tijd op College de Brink. “Een unieke kans voor onze leerlingen en ons onderwijs. Er is natuurlijk al lange tijd in Nederland de ambitie om het vmbo en het mbo te combineren in vijf jaar tijd en wij gaan het in vier jaar doen!”

Vak leren in de praktijk

Ook Ron Blaauw vindt dit initiatief heel mooi. “Om jong talent vroegtijdig te laten kneden, is iets waar ik graag mijn energie in stop. Ik ben niet vergeten waar ik zelf ooit begon en weet als geen ander hoe belangrijk het is om de basis van het vak te leren in de praktijk met  theorie- en praktijklessen. Die basis kon ik meenemen naar de restaurants waar ik stage liep of ging werken. In mijn ogen is die basis heel belangrijk. Leerlingen moeten fouten durven te maken want dat zijn de beste leermomenten.”

In het derde en vierde jaar worden de leerlingen twee keer honderd uur opgeleid door chefkok Ron Blaauw en zijn team. De opleiding ronden zij uiteindelijk af met zowel het vmbo- als het mbo niveau2-diploma basiskok of gastheer/gastvrouw voor bediening.

Doorstromen

Chefkok Ron Blaauw vertelt dat hij met zijn chefs en coaches een topopleiding hebben opgezet op basis van zijn succes. “De leerlingen leren werken met de beste ingrediënten en met de beste koks. Daarna kunnen ze, als ze dat willen, door naar een betaalde baan of verder gaan met hun opleiding op niveau 3.”

Door de samenwerking met de Ron Blaauw Academie, een kookschool die Ron Blaauw samen met Marco Wins, eigenaar van training- en coaching bureau In 2 Work, heeft opgezet, kunnen de leerlingen ook doorstromen naar banen in de Ron Blaauw Gastrobars en bij partners van het Ron Blaauw College. “Dat zijn hotelketens, maar ook restauranthouders. De leerlingen kunnen nu ook op een hoger niveau instromen op het mbo.”

De leerlingen ontvangen een Ron Blaauw College Certificaat na het afronden van de opleiding.

Uit de krant