Albert van Zanten is zijn slaapkamer.
Albert van Zanten is zijn slaapkamer. Foto: Bob Awick

‘Zelfs van een kleine financiële bijdrage word ik al helemaal blij’

Mensen

EEMNES Gelukkig overleefden Albert van Zanten (54) en zijn papegaai Pino vorige week dinsdagmiddag de brand in zijn woning aan de Patrijzenhof.

De brand is ontstaan op de eerste verdieping door kortsluiting in een laptopoplader die in het stopcontact zat. “Samen met Pino zat ik in de woonkamer en ik heb nog geprobeerd om de brand te blussen, maar door de hitte en rook ging dat niet. De brandweer heeft de brand kunnen blussen, maar de woning is door de brand- en rookschade onbewoonbaar. Ik was bang dat ik door de brand dakloos zou worden, maar corporatie Alliantie heeft mij tijdelijk een andere huurwoning aangeboden, dat is ingericht. Mijn Pino woont nu tijdelijk bij mijn moeder en is daar gelukkig.”

Aandoening aan zijn arm
Albert heeft een aandoening aan zijn arm en is arbeidsongeschikt verklaard. “Sinds vijf jaar kan ik niet meer werken. Vroeger had ik een eigen klusbedrijf, maar door het zware werk kreeg ik een carpaaltunnelsyndroom, een beknelde zenuw, in mijn arm en kon ik niet verder met mijn eigen bedrijf en kwam ik in de bijstand. Zo kon ik financieel geen brand- en inboedelverzekering afsluiten waardoor ik de schade en de kosten niet vergoed krijg. Door de brand in de slaapkamer heb ik geen kleding, schoenen, bed en andere spullen meer.”

Grote zorgen
“Ik heb nu wel grote zorgen. Door mijn aandoening kan ik de woning niet zelf opruimen en leeghalen en brandhulpstichting Salvage rekent daar 2.500 euro voor. Dat kan ik echt niet betalen. Alliantie is alleen aansprakelijk voor de schoonmaak en het bewoonbaar maken van de huurwoning.”

Draagbaar voor me
“Gelukkig is mijn verhaal bekend en ik heb al zo’n 220 mails ontvangen van mensen die mij bijstaan. Dit maakt deze moeilijke dagen meer draagbaar voor me.” Op zijn tijdelijke woonadres heeft Albert al zes dozen met kleding gekregen. “Zo lief dat mensen dat voor mij doen en misschien hebben anderen nog trainingsbroeken voor mij, want daar loop en zit ik het liefst in en ik heb door de brand ook geen laptop meer.”

Mail van DecoCenter
“Wat ook geweldig is, is dat de Kringloopwinkel mij 50 euro heeft geschonken voor het uitzoeken van kleding. Ook kwam er een brandweerman langs om te kijken hoe het met mij ging en legde 50 euro op de tafel. Ik vertelde dat ik dat niet kon aannemen, maar hij stond erop. En dinsdagochtend kreeg ik een mail van DecoCenter uit Barneveld. Deze woonwinkel heeft laten weten dat als de woning weer bewoonbaar is ik mijn inrichting daar mag komen uitzoeken. De tranen sprongen in mijn ogen en ik ben er helemaal ontroerd van.”

Patrijzenhof is mijn thuis
“Ik woon al meer dan 35 jaar in de Patrijzenhof en dit is echt mijn thuis. Ik durf het eigenlijk niet te vragen, maar misschien willen bewoners van Eemnes of anderen mij financieel helpen zodat Salvage de woning kan leeghalen zodat het opgeknapt kan worden. Zelfs van een kleine financiële bijdrage word ik al helemaal blij en kan mij echt helpen. Als mensen mij willen helpen, kunnen ze een mail sturen naar abvanzanten@gmail.com of bellen met 06-502 15 3 38. Dat zou voor mij echt fantastisch zijn en dan kan ik misschien over een half jaar mijn woning weer in, samen met Pino.”

Uit de krant