Burgemeester Nanning Mol reikt de Koninklijke Erepenning uit aan Niels Onkenhout.
Burgemeester Nanning Mol reikt de Koninklijke Erepenning uit aan Niels Onkenhout. Foto: Paulien Bos

Koninklijke Erepenning voor Toneelgezelschap De Papegaai

Mensen

LAREN - Burgemeester Nanning Mol reikte gisteravond een Koninklijke Erepenning uit aan Toneelgezelschap De Papegaai. Voorzitter Niels Onkenhout mocht de penning in ontvangst nemen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van De Papegaai. De uitreiking vond plaats in theater Singer Laren in aanwezigheid van een beperkt gezelschap van genodigden, waaronder ereleden van de vereniging.

De Papegaai is al meer dan honderd jaar een tweede thuis voor vele generaties vrijwilligers die op het toneel of achter de coulissen een bijdrage leveren. In de afgelopen jaren heeft De Papegaai zich ontwikkeld tot een veelzijdig toneelgezelschap met 500 leden.

“Ik ben een trotse burgemeester”, vertelt Nanning Mol. “De Papegaai is een volledig multidisciplinair podiumkunst gezelschap met een breed cultureel aanbod dat zich niet alleen richt op Laren, maar op het hele Gooi. Ik voel mij zeer vereerd dat ik deze onderscheiding aan hen mocht uitreiken.”

De Koninklijke Erepenning is een ereteken dat wordt verleend aan verenigingen, stichtingen of instellingen. Het symboliseert het respect en de waardering die de koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger. In zijn speech legde Mol aan de genodigden uit waarom het toneelgezelschap in aanmerking is gekomen voor de erepenning. “De vereniging of instelling moet wat betreft aard, omvang en soliditeit in aanzien staan. Ze dient tussen soortgelijke verenigingen een algemeen erkende plaats in te nemen. Bovendien moet de vereniging zich op haar terrein hebben onderscheiden. Aan deze eisen voldoet uw vereniging absoluut. De Papegaai presenteert stukken op hoog niveau en boeit en inspireert haar publiek.”

Voorzitter Onkenhout: “De erepenning is een bekroning van een eeuw actief verenigingsleven, waarin De Papegaai zich steeds met groot enthousiasme heeft ingezet om via de podiumkunst een bijdrage te leveren aan het culturele leven in het Gooi, en in Laren in het bijzonder.”

Hoewel de coronamaatregelen de activiteiten van De Papegaai sterk hebben beperkt in het afgelopen jaar, heeft de vereniging zich toch regelmatig digitaal kunnen laten zien. “Gelukkig gaat inmiddels ook het theaterleven terug naar normaal en kunnen we ons binnenkort weer aan het publiek presenteren”, aldus Onkenhout, “zoals we dat gewend zijn en waar we enorm naar uitkijken.”

Uit de krant