Met het organiseren van een maaltijd willen de BEL-gemeenten hun waardering tonen voor de inzet tijdens oorlogs- en vredesmissies van de veteranen.
Met het organiseren van een maaltijd willen de BEL-gemeenten hun waardering tonen voor de inzet tijdens oorlogs- en vredesmissies van de veteranen. Foto: Isabeau van Halm

BEL-gemeenten betonen eer aan veteranen

Mensen

REGIO - Veteranen uit de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren ontvangen op zaterdag 26 juni een traditionele Indische maaltijd uit handen van burgemeesters Nanning Mol, Joan de Zwart-Bloch en Roland van Benthem. Met het organiseren van deze maaltijd willen de BEL-gemeenten hun waardering tonen voor de inzet tijdens oorlogs- en vredesmissies van de veteranen. 

“Wij zijn trots op onze veteranen en hun grote bijdrage aan vrede en veiligheid”, laten de BEL-gemeenten weten. “Dit jaar vieren we dat de Tweede Wereldoorlog 76 jaar geleden eindigde. De veteranen hebben zich ingespannen voor vrijheid en vrede. Dat verdient alle aandacht en dank en daarom organiseren wij in ons land jaarlijks de Nationale Veteranendag.”

Door de coronamaatregelen en de onzekerheid over de versoepelingen was het echter niet mogelijk een samenkomst te organiseren. Burgemeesters Joan de Zwart-Bloch, Roland van Benthem en Nanning Mol: “Toch is het belangrijk dat wij blijk van waardering geven voor hun inzet. Dat doen we dit jaar in stijl, met legervoertuigen van Stichting ‘Het Gooi Bevrijd’.” 

Daarnaast zullen de BEL-gemeenten de Veteranenvlag uithangen. Voorheen werd deze vlag alleen uitgehangen door de veteranen zelf, maar dit jaar mag de vlag voor de eerste keer ook uitgehangen worden door anderen. 

De BEL-gemeenten geven ook gehoor aan de oproep van het Nederlands Veteraneninstituut om een perkje met witte anjers te laten bloeien. De Witte Anjer wordt al sinds 2005 gebruikt als uiting en waardering voor de Nederlandse veteranen. In Laren staan er twee bloemenperken op de Brink. Op het Plantsoen in Eemnes staat ook een bloemenperk. In Blaricum staat er - voor zaterdag 26 juni - een bloemenperk op de hoek Piepersweg/Noolseweg. Dit zijn plekken om de veteranen te eren en te waarderen. 

Uit de krant