Afbeelding
Foto: Papageno

Ikebana workshop in Papageno Huis Laren

Mensen

LAREN - Zes jongeren van het Papageno Huis hebben eind januari een workshop Ikebana gevolgd. Master docent Esther Hoogland legde aan hun uit dat Ikebana één van de Japanse kunstvormen is die zich bezighoudt met het schikken van bloemen. 

Hoogland had vijf verschillende soorten bloemen en bladeren meegenomen, op het eerste gezicht lijkt dat weinig keuze maar de variaties waren oneindig. Scheuren, vouwen, draaien en zelfs het knopen van uiteinden bleek tot de mogelijkheden te behoren.

De jongeren deden tijdens het uitleggen enthousiast mee en luisterden aandachtig. Hoogland vertelde dat het bij Ikebana om de ‘compositie’ gaat, dus het geheel dat van de bloemen wordt gemaakt. En dat asymmetrie erg belangrijk is daarbij. 

Aan de slag
Toen iedereen aan de slag ging, ging de eerste jongere al gelijk op haar doel af. Vastberaden knipte zij de gekozen bloemen tot de juiste lengte en binnen een half uur was haar compositie klaar. Ze had een vrolijk geheel gemaakt. 

Haar buurvrouw benutte wel de volle twee uur. Het bakje dat zij had gekozen was namelijk groter dan de andere bakjes, dus het was een ware zoektocht hoe ze de bloemen en het bakje moest afwegen. Uiteindelijk heeft ze prachtig resultaat neergezet met een verfijnde persoonlijke insteek.

Complimenten
Leuk om te zien hoe zes jongeren met dezelfde vijf bloemen/bladeren tot zulke verschillende composities zijn gekomen. Esther had nog elke jongere na afloop complimenten gegeven.

Ze was onder de indruk van de verscheidenheid van de bloemstukken en vond het interessant om de jongeren door hun compositie wat te leren kennen.

Foto: Papageno

Uit de krant