De Oekraïense vlag in top bij het voormalige Rabobank gebouw in Laren.
De Oekraïense vlag in top bij het voormalige Rabobank gebouw in Laren. Foto: Bob Awick

Huisvesting Oekraïense vluchtelingen in voormalig gebouw Rabobank

Mensen

LAREN - In het voormalige Rabobank gebouw in Laren, op de Burgemeester van Nispen van Sevenaerstraat 6, komen er opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Er komen ongeveer 25 slaapkamers beschikbaar.

Laren is een van de vele gemeenten in ons land die zich ook voorbereidt op de komst van vluchtelingen uit Oekraïne.

De gemeente is op zoek naar plekken om de vluchtelingen, die vooral bestaan uit vrouwen en kinderen zijn, op te vangen voor korte en lange duur. Dat wordt gedaan door middel van nauw overleg met andere gemeenten in de regio en vooral binnen de BEL. 

Overeenstemming
Het college van burgemeester en wethouders heeft overeenstemming bereikt met de eigenaar van het Rabobankgebouw om daar tijdelijk vluchtelingen op te vangen.

Daarom gaan er de komende weken aanpassingen in het gebouw plaatsvinden, de verwachting is dat rond 1 mei de eerste plekken al gereed zijn.

Kosten
Het college heeft 80.000 euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de benodigde aanpassingen. Bovendien betaalt de gemeente de nutsvoorzieningen en het beheer.

Er wordt verwacht dat door de vergoedingen die het Rijk heeft toegezegd voor de opvang van vluchtelingen, de gemeente deze kosten kan dekken. De overeenkomst geldt in eerste instantie tot het eind van 2022. 

Communicatie
Omwonenden van het Rabobank gebouw zijn op 1 april per brief geïnformeerd. Via sociale media van de gemeente en de website wordt actuele informatie aangeboden.

Vragen en meldingen van bewoners kunnen via het speciale mailadres vluchtelingen@laren.nl gesteld worden aan de gemeente.

Toelichting gemeenteraad
In het presidium van 31 maart is besloten dat het college een toelichting houdt voor de gemeenteraad over de verschillende activiteiten rond de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daar wordt binnenkort meer over bekend gemaakt.

Uit de krant