De aula van College de Brink was mooi versierd en bij binnenkomst zong het shantykoor Speuit al zeemansliederen.
De aula van College de Brink was mooi versierd en bij binnenkomst zong het shantykoor Speuit al zeemansliederen. Foto: Aangeleverd

Paaslunch in Laren na twee jaar weer succesvol gehouden

Mensen

LAREN - Na twee jaar geen Paaslunch hebben gehad, konden op de zaterdag voor Pasen weer meer dan honderd alleenstaande 75-plussers uit de BEL-gemeenten deelnemen aan de gratis Paaslunch in de aula van College de Brink. 

Dankzij een goodybag van Rotaryclub Laren-Blaricum wisten de 75-plussers dat er weer een Paaslunch kon plaatsvinden. 

De helft van de deelnemers zijn door middel van privé-auto’s van Rotaryleden opgehaald en thuisgebracht. Ook was er zelfs een rolstoelbus-met-lift beschikbaar gesteld door de Stichting Rollybus en de Buurtbus Laren.

Goede sfeer
De aula van College De Brink was bedekt met prachtige versieringen en er stonden lange gedekte tafels. De senioren werden met een glas prosecco ontvangen door (klein)kinderen van de organisatoren waarna ze naar de tafels begeleid werden.

Tientallen rollators kregen bij de garderobe een badge met nummers, zodat er bij vertrek geen verwarring zou ontstaan. Terwijl het Larense shantykoor Speuit, die bestaat uit ongeveer 25 mannen, de zeemansliederen laten horen was de sfeer helemaal goed.

Folders
De grote vraag die de organisatoren van Rotaryclub Laren-Blaricum en College de Brink zich stelden was: “Zijn er eenzame ouderen, van 75 jaar en ouder, in Laren, Blaricum en Eemnes, die het gezellig zouden vinden om weer deel te nemen aan een Paaslunch? En hoe kunnen wij ze bereiken?”

Na zes weken folders verspreid te hebben over verschillende tehuizen en wijkcentra, kwamen er maar liefst 120 aanmeldingen. Waarvan 106 vrouwen en 14 mannen. 

Zelfgemaakte kaarten
Sterker nog, de aanmeldingen werden teveel. Bij 120 aanmeldingen moest de organisatie op de rem trappen, anders was het gevolg dat er te weinig ruimte beschikbaar zou zijn.

Het eten en de bediening werd verzorgd door een team van assistenten van College de Brink. Kinderen van de Openbare Basisschool Blaricum hadden zelfgemaakte kaarten in elkaar gezet met daarop een handgeschreven wens, iedere gast kreeg na afloop zo’n kaart mee naar huis.

Voorlezen
Huub Zinkstok, spreekstalmeester, had er zelfs een paar voorgelezen terwijl de jongste aanwezige de kaarten uitreikte. De 10-jarige Jim Holshuijsen had de eer voor deze taak gekregen. “Lieve meneer of mevrouw, Vandaag mag u lekker eten en feest vieren. Een tip: doe met Pasen iets met uw familie. Groetjes van Rogier”, las Huub voor.

Op 6 juni dit jaar mag de oudste, die nu 99 jaar is, maar liefst 100 kaarsjes uitblazen. Daarom werd haar tijdens de lunch een roos aangeboden, met de belofte dat als zij volgend jaar weer meedoet zij er nog 99 rozen bij krijgt.

Meezingen en verhalen vertellen
Er werd volop meegezongen met het koor. Van Nederlandstalige tot Ierse drinkliederen. Een dame die al haar hele leven in Laren woont, werd zelfs per toeval tegenover een vroegere ‘verkering’ te zijn geplaatst. Hij was met een buurvrouw gekomen met wie hij wekelijks koffie drinkt.  Zij is weduwe en staat nog midden in het leven, ze heeft onder andere in de thuiszorg gewerkt en een paar werkhuizen gehad in Blaricum.

“Ik werkte in het huishouden bij een hele chique familie, die in de muziek zat. Ze hadden een gigantische wijnkelder, maar ik heb totaal geen verstand van wijn. Op een dag ging ik beneden kijken en vond het een verschrikkelijk stoffige bende. Toen heb ik met een emmer sop alle flessen schoongemaakt. Dat werd mij niet in dank afgenomen”, vertelt ze.  Zo werden er allerlei verhalen aan tafel verteld en bleef de stemming er goed in zitten.

Lekkers
Toen de gasten op het punt stonden te vertrekken kregen ze ook nog een tasje met lekkers mee naar huis, ze werden uitgezwaaid met een ‘tot ziens volgend jaar’ en de organisatoren werden hartelijk bedankt voor de gezellige middag.


Accordeonbegeleiding van shantykoor De Speuit. Foto: Aangeleverd

Uit de krant