Lezing over Sinterklaas in Het Brinkhuis.
Lezing over Sinterklaas in Het Brinkhuis. Foto: Versa Welzijn

Culturele middag voor senioren over ‘Sinterklaasfeest door de eeuwen heen’

Mensen

LAREN - Versa Welzijn organiseert op maandag 5 december een culturele middag voor senioren in de theaterzaal van Het Brinkhuis. Presentator Henk Butink geeft een lezing over Het Sinterklaasfeest door de eeuwen heen. Enkele cabaretiers komen aan het woord en er is een korte quiz van enkele sinterklaasliederen.

In de presentatie, met beeld en geluid, vertelt Butink hoe het feest naar Nederland is gekomen en hoe het zich heeft ontwikkeld.

De bron van het sinterklaasfeest begint bij Myra (nu Demre) waar Nicolaas bisschop was en Bari in Apulië waar hij sinds 1087 begraven ligt. Ook gaat het over het feest dat de hele wereld is overgegaan. In Nederland werd het een ‘hardnekkig’ volksfeest dat de aanval van de Reformatie, de Verlichting en zijn achterneef Santa Claus heeft doorstaan.

Wel is de Sint eeuwenlang onzichtbaar geweest en pas in de 18de eeuw kreeg hij een gezicht. Hij moest het werk altijd alleen doen en midden 19de eeuw gaf de Amsterdamse onderwijzer Hans Schenkman hem een knecht. “Met zijn prentenboek legt Butink de basis van het sinterklaasfeest uit zoals wij dat nu kennen. Wist je dat ze in de buurlanden sint ook kennen, maar Zwarte Piet helemaal niet“, laat een woordvoerder van Versa Welzijn weten.

De middag duurt van 14.00 tot 16.00 uur. De entreeprijs is 5 euro, bij voorkeur contant betalen, inclusief koffie of thee en een op 5 december afgestemde traktatie. Aanmelden kan via cbleijerveld@versawelzijn.nl of 06-82848005 en dan inspreken met naam en adres en het aantal personen dat naar de presentatie wil komen.

Uit de krant