[Video] Tomingroep huurt Oost-Europese arbeiders in | Laarder Courant
Video

Tomingroep huurt Oost-Europese arbeiders in

  Mensen

REGIO - De Tomingroep blijkt met regelmaat Oost-Europese arbeiders in te huren om de sociale werkplaats draaiende te houden. Er is volgens directeur Frans Oskamp onvoldoende geschikte aanbod vanuit de regio-gemeenten. Vanuit de politiek is met verbazing op dit nieuws gereageerd. 

Bij de Tomingroep werkt regionaal en bij de instantie kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag. Dit moet voor die mensen de kans op een reguliere baan vergroten. Sinds enkele jaren zijn gemeenten zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van deze doelgroep.

Thuiszitters
Maar ergens gaat er iets mis. Het lukt de Tomingroep niet de geschikte thuiszitters te bereiken en er zijn wel afspraken over de productie. Daarom worden er met regelmaat Oost-Europese arbeidskrachten ingehuurd om de werkplaatsen draaiende te houden. Directeur Frank Oskamp zegt tegen Nieuwsuur: "Het is zonde van de mogelijkheden, maar we hebben nu eenmaal een taak die we moeten uitvoeren."

Vanuit de politiek wordt met verbazing gereageerd op het nieuws. De Hilversumse wethouder Arjo Klamer: "Hoe kan dit? We moeten mensen naar werk begeleiden en dit kan niet." Als de doorstroming van thuiszitters naar de arbeidsmarkt stagneert, lopen de kosten voor de gemeenten op die de uitkeringen moeten betalen.

Politieke vragen
In Weesp en Hilversum trekken PvdA en D66 aan de bel. Zij willen snel duidelijkheid en transparantie over de grootte van het probleem. 

Het is het tweede keer binnen een jaar dat de Tomingroep negatief het nieuws haalt. Eerder was er al veel te doen over het hoge salaris van de directeur

Meer berichten