Willem Walraven en mevrouw Blok.
Willem Walraven en mevrouw Blok. Foto: Bob Awick

Oorkonde voor heldhaftig optreden van Willem Walraven (17)

Mensen

EEMNES - Naast het uitwisselen van nieuwjaarswensen werd Willem Walraven maandagavond door burgemeester Roland van Benthem in het zonnetje gezet.

De 17-jarige Eemnesser redde eind oktober vorig jaar zijn hoogbejaarde plaatsgenote - mevrouw Blok-Boogaard - uit de sloot aan de Stadswijksingel. Zij was met haar scootmobiel te water geraakt. Voor deze heldendaad heeft hij nu een oorkonde gekregen die hij kreeg toegekend door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen.

De jonge Eemnesser liet destijds zijn hond Storm uit toen hij plotseling twee lichten zag verdwijnen. "Ik dacht: dat klopt niet, en zette een sprintje in." Samen met een toegesnelde passant hielp hij de dame uit het ijskoude water. Willem gaf haar zijn jas en terwijl hij haar over haar rug warm wreef en tegen haar aan praatte, wachtte hij op de ambulance. "Die was er met een minuut of zeven", herinnert Willem zich. Ondertussen had de andere man thuis handdoeken gehaald om de vrouw te drogen en te warmen.

De krasse dame raakte niet gewond. "Ik ben er goed vanaf gekomen", realiseerde ze zich. Ambulancepersoneel hebben haar thuis gebracht, want mevrouw Blok wilde niet naar het ziekenhuis. Voor Willem was de hulpverlening logisch. "Ik was blij dat ik er op dat moment was. Ik deed wat ik dacht dat goed was." Van de politie ontving Willem al eerder complimenten over zijn aanpak.

Uit de krant