Afbeelding
Foto: David Schulman

'Kom op GNR doe eindelijk eens wat!'

Natuur en Milieu

LAREN - Het natuurgebiedje Hut van Mie is vrijwel overleden. Het enige dat de eigenaar, Goois Natuur Reservaat, de afgelopen jaren deed, was bomen kappen, riet weghalen (waarna door de bodemlaag kapot werd getrokken en het waterpeil verder zakte) en een zitboomstam plaatsen. Die moet je vooral bezoeken als je eens somber wilt worden, zegt Petra van Doest, inwoner van Laren.

"In de afgelopen decennia hebben kelderbouwers op de Melkweg bij vrijwel elk adres meerdere verdiepingen onder de grond aangelegd. Telkens ging de bronbemaling aan. Maanden achtereen. Eén keer zelfs een jaar lang." Volgens Ter Doest zeggen bodemspecialisten dat langdurige bronbemaling de bodemstructuur van een gebied aantast. Dit kan ertoe leiden dat grondlagen die eens water vasthielden dat niet langer doen.

"Alleen GNR denkt hier anders over. Als iemand begint over de Hut van Mie zegt de huisspecialist Jaap Vlaanderen dat die bijna leeg is door het grondwaterpeil. Het is een droog jaar, daarom staat het water laag (zie de Laarder Courant de Bel van 17 oktober.j.l., red.) Hij ontkent de langjarige trend."

GNR ziet blijkbaar geen rol om de Hut van Mie te redden, meldt de Larense. "Terwijl een grensoverschrijdende waakhond van belang is. Het gebiedje ligt tussen Laren en Blaricum in, die beiden opzij kunnen kijken. Maar de waakhond slaapt, net zoals bij het Mauvezand waar de ene lieve, oude villa na de andere omver werd gekwakt. Hoge hekken, camera’s en buitenlampen omsluiten nu dit eveneens kwetsbare natuurgebiedje."

Pal naast de Hut van Mie - zo weet Ter Doest - is net het laatste bosperceel verkocht. "Makelaars vertelden hier aan potentiële kopers dat de bouwvlek weliswaar klein is maar dat de mogelijkheden ondergronds fantastisch zijn. Kom op GNR doe eindelijk eens wat!"

Uit de krant