Winterlinde voor meer bijen in Laren | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Ton Stam, wethouder gemeente Laren (l) en Johan Calis, voorzitter van de imkervereniging.
Ton Stam, wethouder gemeente Laren (l) en Johan Calis, voorzitter van de imkervereniging. (Foto: Gemeente Laren/Studio Kastermans)

Winterlinde voor meer bijen in Laren

  Natuur en Milieu

LAREN - Met het planten van een bijenboom op de hoek de Graafland en Evertas vragen de imkervereniging VBBN en gemeente Laren aandacht voor het belang van drachtbomen voor bijen. De gemeente Laren kreeg de boom - een winterlinde - cadeau van de imkervereniging.

Wethouder Ton Stam en Johan Calis, voorzitter van de imkervereniging, plantten de boom samen. De winterlinde is geliefd bij bijen. Wethouder Ton Stam had zelf ook een cadeau voor de vereniging, het eerste bijenhotel in Laren.

"Vandaag planten wij een klein-bladerige linde. Een winterlinde die goed is voor bijen. En daar heeft gemeente Laren een zwak voor, want bijen zijn belangrijk voor ons", begon Ton Stam zijn praatje. "Zelf heb ik ook een cadeau voor de imkervereniging, ons eerste bijen(insecten)hotel in Laren. We gaan er nog 150 weggeven aan bewoners de komende tijd."

Campagne Het zzzoemmmt in Laren
Wereldwijd, maar ook in Nederland gaat het slecht met bestuivende insecten, zoals de honingbij en wilde bijen. De bijensterfte wordt veroorzaakt door ziekte, het gebruik van pesticiden en onvoldoende of te eenzijdig voedsel. Met de campagne 'Het zzzoemmt in Laren' wil de gemeente samen met de imkervereniging, volkstuinders, bewoners en kinderen van Laren een bijenvriendelijke gemeente maken.

Johan Calis vertelt waarom de gemeente de winterlinde cadeau krijgt: "We zijn als imkervereniging al jaren bezig met aandacht te vragen voor onze drachtplanten die heerlijke honing geven. Deze winterlinde heeft het hoogste suikergehalte in de nectar en bloeit het meest bloemrijk van alle lindebomen. En Laren is een dorp van lindes. We moeten het leefklimaat van de bijen goed houden. Want zonder bijen worden de voedselgewassen niet meer bestoven, dan valt er heel veel voedsel voor ons weg."
Rondom de boom werden ook nog eens duizend bloembollen geplant, die zorgen voor bijvriendelijke bloemen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>