Lucas Mol (l) vertelt het verhaal van de haai.
Lucas Mol (l) vertelt het verhaal van de haai. Foto's: Bob Awick

Mol: 'Ik ben klaar met praten over verduurzamen, wij zijn het gaan doen'

Natuur en Milieu

LAREN - Op het Crailoterrein - pal langs de A1 - is De Groene Afslag geopend. Geen wegrestaurant à la De Witte Bergen, maar een groene inspiratieplek. In de voormalige, alle totaal verschillende, barakken van de soldaten op het Crailoterrein - op de grens Laren, Hilversum en Bussum - heeft ondernemer Lucas Mol samen met zijn verloofde Sanne Oomen een pleisterplaats voor de wereld van morgen geopend.

Voor deze pop-up hebben de twee ook hulp gekregen van De Altijd Werkplaats, waar statushouders een opleiding tot klusjesman of meubelmaker volgen. "Ze hebben ons geholpen met het maken van de meubels", vertelt Mol.

Mol mag van de gemeente Laren tweeënhalf jaar gebruikmaken van het pand en het omliggende terrein, waar binnenkort ook het terras ("op het zuiden en met schommelstoelen onder de bomen") geopend wordt. Ook bedong de ondernemer en afgestudeerd kunsthistoricus het 'jutrecht', wat betekent dat hij uit alle gebouwen op het terrein de materialen mag (her)gebruiken. De tafels zijn bijvoorbeeld gemaakt van de trespaplaten van de douchewanden en van de deuren. Mol: "De Groene Afslag wordt letterlijk en figuurlijk de groenste inspiratielocatie van Nederland. Een multifunctionele hotspot met - voorlopig - daghoreca (Erfgooierszaal 2.0), werkplekken, vergaderruimten en het is een supercirculair podium voor green culture."

Lees verder in de digitale editie

De vijf burgemeesters openden De Groene Afslag.

Uit de krant