Foto: Gemeente Blaricum

Leerlingen planten bomen voor bijen

  Natuur en Milieu

BLARICUM/LAREN - Leerlingen van KBS Bernardus plantten vanochtend samen met de imkervereniging en wethouder Anne-Marie Kennis fruitbomen en een fruithaag bij de tuin op Het Vitus-terrein aan de Kerklaan. In Laren werd in het Van Erven Dorenspark een bijenboom neergezet en wilde bloemen gezaaid door leerlingen van OBS De Ploeg. Hierbij waren wethouder Ton Stam en vertegenwoordigers van de imkervereniging aanwezig. De bomen en planten zijn geliefd bij bijen en andere insecten.

Kinderen uit de buurt van Zuidpolder in Eemnes zetten samen met burgemeester Roland van Benthem de schop in de grond en plantten een grote vleugelnotenboom en twintig wilgen. Deze zijn geplant in de nieuwe natuurspeelplaats, dat in het verlengde ligt van de Ruizendaallaan in de wijk Zuidpolder. Burgemeester Van Benthem: "Goed om met zoveel kinderen uit de buurt buiten te zijn! Nu de eerste boom is geplant, kan de natuurspeelplaats straks verder worden aangelegd. In het voorjaar komen hier nog meer bomen en ook struiken, die veel bloemen krijgen en daarom insecten aantrekken."

Met het vieren van de Boomfeestdag krijgen de kinderen inzicht in de natuur en het belang van bomen. Door het planten van de fruitbomen en -planten vragen de imkervereniging en de gemeente Blaricum aandacht voor het belang van drachtbomen voor bijen en andere insecten.

Wethouder Kennis: "Leuk om samen met de kinderen bezig te zijn met de natuur en bomen. We willen zoveel mogelijk bij-vriendelijke bomen, bloemen en struiken planten in de gemeente. Want er mogen nog veel meer bijen naar Blaricum komen!" Bij het planten werd ook een tijdcapsule begraven waar de leerlingen tekeningen in stopten. Als de boom vergaat, komt de capsule weer boven en wordt dan weer geopend. Als dank voor de hulp ontvingen alle kinderen een insectenhotel. Met deze hotels hoopt de gemeente dat meer bijen en andere insecten een plekje kunnen vinden. Bijen houden van beschutting en de hotels zijn daar voor gemaakt. Wethouder Stam: "We zijn heel blij met de hulp van de kinderen vandaag. Met de bomen en planten willen we nog meer bijen en andere insecten aantrekken."

Wereldwijd, maar ook in Nederland gaat het slecht met bestuivende insecten, zoals de honingbij en wilde bijen. De bijensterfte wordt veroorzaakt door ziekte, het gebruik van pesticiden en onvoldoende of te eenzijdig voedsel. Met de campagne ‘Het zzzoemmt in Blaricum’ wil de gemeente samen met de imkervereniging, volkstuinders, bewoners en kinderen een bijenvriendelijke gemeente maken. De campagne is onderdeel van het bijenconvenant van de BEL-gemeenten. De drie gemeenten werken de komende periode met de imkerverenigingen samen aan een insectenvriendelijk beleid.

Meer berichten