Goed jaar voor ijsvogels in 't Gooi | Laarder Courant
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Foto: Agami- Hans Bouwmeester

Goed jaar voor ijsvogels in 't Gooi

  Natuur en Milieu

LAREN - Het aantal paar ijsvogels in 't Gooi en de Vechtstreek is dit jaar bijna verdubbeld ten opzichte van 2018. De IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek telde in 2018 totaal 24 paar ijsvogels in de regio, dit jaar staat de voorlopige teller al op 45.

In 2017 telde de IJsvogelwerkgroep het record aantal van 104 paar ijsvogels. Begin 2018 had ons land te maken met een vrij koude winter en harde ijzige wind waardoor veel water bevroren was.

IJsvogels, die vis eten, konden daardoor onvoldoende vis vangen en veel vogels vonden de dood. De stand viel terug naar 24 paar, een verlies van 77 procent. De afgelopen winter was een stuk zachter. Dat maakt het voor ijsvogels veel makkelijker om te overleven.

Deze gunstige omstandigheden hebben direct een positief effect op het aantal broedpaartjes in dit nieuwe broedseizoen. De werkgroep durfde zelfs te voorspellen dat er 40 tot 45 paar ijsvogels tot broeden zouden komen in Gooi en Vechtstreek. Die voorspelling lijkt dus zeker te worden gehaald.

Het broedseizoen is nog niet voorbij. IJsvogels broeden minimaal twee keer in een jaar en vaak ook driemaal. Wie een ijsvogel waarneemt wordt gevraagd dat te melden op www.vwggooi.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221863&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371750&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=LaarderCourant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=125,126" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>