Nelleke Bary bij één van de waaien in het uitgestrekte weidevogelgebied in de Eempolder.
Nelleke Bary bij één van de waaien in het uitgestrekte weidevogelgebied in de Eempolder. (Foto: Bob Awick)
zomerserie markant

Eempolder: adembenemend oer-Hollands plaatje

  Natuur en Milieu

EEMNES - Rechte akkers en smalle wegen die als strepen de weilanden doorkruisen. Afgezien van de dijken is het één groot vlak landschap. De Eempolder lijkt zo op het eerste oog een standaard Nederlandse polder, maar herbergt inmiddels heel veel weidevogels.

Koeien in het weiland, schapen op de dijk en boeren op tractoren die druk aan het maaien zijn. Het is een oer-Hollands plaatje in dit agrarisch gebied tussen Eemnes en Bunschoten-Spakenburg.

Ruilverkaveling
Bij de laatste ruilverkaveling zijn in Eemland stukken land gereserveerd speciaal voor weidevogels en overgedragen aan Natuurmonumenten. "Het Reservaat in Eemnes rond de Noord Ervenweg, waar wij lopen is daarvan het grootste gebied."

"Het gaat hier super met de weidevogels. De beheerder van Natuurmonumenten is zelf boer in Eemnes geweest en hij heeft vanaf het begin boeren bij het beheer van de Natuurmonumententerreinen betrokken", vertelt Nelleke Bary (68) trots. Zij is natuurgids in de polder en weidevogelvrijwilliger.

Waterstand
In de polder is alles erop gericht om het de vogels naar de zin te maken. Zo is bijvoorbeeld de waterstand opgekrikt waardoor het gras minder hard groeit, zijn slootranden afvlakt en is veel hoge begroeiing langs de randen van het gebied weggehaald.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten