Wethouders Marlous Verbeek van Huizen en Gerard Knoop van Blaricum trekken de vlag weg van het hoogste punt van het Gooi.
Wethouders Marlous Verbeek van Huizen en Gerard Knoop van Blaricum trekken de vlag weg van het hoogste punt van het Gooi. (Foto's: Carin van den Berg)
Foto's en video

Uitkijkpunt Tafelberg officieel heropend

  Natuur en Milieu

BLARICUM - Wethouders Marlous Verbeek van Huizen en Gerard Knoop van Blaricum hebben vanmiddag officieel de opgeknapte Tafelberg op de Tafelbergheide geopend.

Met zijn 39,2 meter boven NAP is de berg het hoogste punt van 't Gooi. De berg lag er verwaarloosd bij en is nu opgeknapt door het Goois Natuurreservaat (GNR).

 Trekpleister 
Al eeuwen is de berg een trekpleister voor vele dagjesmensen en ooit een baken voor de schepen op de Zuiderzee.

"Vissersvrouwen zouden hier het vuur hebben ontstoken, zodat de vissers uit Huizen hun weg terug konden vinden", vertelde de Huizer wethouder bij de opening.

Grens
Gerard Knoop van Blaricum memoreerde aan de samenwerking tussen de twee dorpen in het GNR en op andere vlakken. De grens van de twee dorpen loopt precies over de berg.

Die grens loopt ook dwars over de stalen trap en is gemarkeerd met doppen. Als je de berg op gaat, ligt Huizen links en Blaricum rechts.

Andere kant
De trap is overigens bij het opknappen van de berg naar de andere kant verplaatst. "De meeste mensen komen vanaf de heide, dus dat was logischer", aldus directeur-rentmeester Karin Kos van het GNR.

Op het uitzichtpunt is niet alleen de hoogte gemarkeerd. Ook de diverse plaatsen en ander bergen in de omgeving die te zien zijn vanaf deze plek, zoals de Sijsjesberg, zijn aangegeven.

Het gezelschap loopt de trap op voor de officiële heropening.

Doppen markeren de grens die midden over de trap loopt tussen Blaricum (link) en Huizen.

Over het hoogste punt kun je lopen en eromheen kun je zitten.


Rondom staan informatiepanelen.

Wethouders Marlous Verbeek, Gerard Knoop en directeur-rentmeester Karin Kos van het GNR bekijken wat er in de omgeving te zien is.

Met dit soort stenen is aangegeven welke kant je moet opkijken.

Het uitzicht boven op de Tafelberg richting Huizen.

  

Meer berichten