Met zijn 39,2 meter boven NAP is de Tafelberg het hoogste punt van 't Gooi.
Met zijn 39,2 meter boven NAP is de Tafelberg het hoogste punt van 't Gooi. (Foto: Foto's: Carin van den Berg)

Uitkijkpunt Tafelberg door GNR opgeknapt

  Natuur en Milieu

HUIZEN - Goois Naturreservaat (GNR) heeft de Tafelberg opgeknapt. De berg lag er verwaarloosd bij en was overwoekerd door duizendknoop. Nu is de hoogste 'berg' in het Gooi weer geopend voor publiek om te genieten van de mooie uitzichten.

"De Tafelberg is de hoogste en misschien ook wel de meest strategisch gelegen ‘berg’ in het Gooi. De Tafelberg ligt op het hoogste deel van een stuwwal die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd", vertelt directeur-rentmeester van het GNR Karin Kos Beide.

Trekpleister

Al eeuwen is de berg een trekpleister voor vele dagjesmensen en ooit een baken voor de schepen op de Zuiderzee. "Vissersvrouwen zouden hier het vuur hebben ontstoken, zodat de vissers uit Huizen hun weg terug konden vinden", vertelde de Huizer wethouder Marlous Verbeek bij de opening.

Grens

Wethouder Gerard Knoop van Blaricum memoreerde aan de samenwerking tussen de twee dorpen in het GNR en op andere vlakken. De grens van de twee dorpen loopt precies over de berg en werd in 1815 vastgelegd.
Die grens loopt ook dwars over de 47 treden tellende stalen trap en is gemarkeerd met doppen. Als je de berg op gaat, ligt Huizen links en Blaricum rechts.

Andere kant

De trap is overigens bij het opknappen van de berg naar de andere kant verplaatst. "De meeste mensen komen vanaf de heide, dus dat was logischer", aldus Karin Kos.

Sijsjesberg

Op het uitzichtpunt is niet alleen de hoogte van 39,2 meter boven NAP gemarkeerd. Ook de diverse plaatsen en ander bergen in de omgeving die te zien zijn vanaf deze plek, zoals de Sijsjesberg, zijn aangegeven.

Meer berichten