Wethouder Ton Stam bevestigt één van de hanging baskets in het centrum van Laren.
Wethouder Ton Stam bevestigt één van de hanging baskets in het centrum van Laren. (Foto: Gemeente Laren)

'Bloemetjes buitengezet' voor insecten

  Natuur en Milieu

BEL - De BEL-gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren hebben deze week 'de bloemetjes buitengezet' voor insecten, zoals bijen en vlinders. In de centra van de gemeenten en in de Bijvanck in Blaricum werden hanging baskets opgehangen met kleurrijke bloemen.

De bakken zijn gevuld met een bijzondere mix van bloemen, waaronder de petunia, die het hele zomerseizoen aantrekkelijk zijn voor insecten. De hanging baskets en een aantal bloemzuilen zorgen voor een kleurrijke en fleurige sfeer in de centra.

Vorig jaar mei ondertekenden de wethouders Liesbeth Boersen van Blaricum, Theo Reijn van Eemnes en Ton Stam van Laren samen met de voorzitters van de imkerverenigingen het convenant voor ‘Insectenvriendelijke gemeenten’. Met name het vergroten van de biodiversiteit en het toepassen van ecologisch groenbeheer dragen bij aan een insectenvriendelijke omgeving.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wethouder Liesbeth Boersen bevestigt één van de hanging baskets in het Oude Dorp van Blaricum. (Foto: Gemeente Blaricum)

De wethouders hielpen dan ook een handje bij het ophangen van de hanging baskets. Wethouder Liesbeth Boersen van Blaricum: "De verschillende kleuren en bloemsoorten maken het Oude Dorp en het centrum van de Bijvanck nóg aantrekkelijker. Met name in deze tijd kunnen we wel wat vrolijkheid gebruiken."

Wethouder Ton Stam van Laren: "De bloemen bieden juist in deze roerige tijd een teken van hoop en zorgen vooral ook voor vrolijkheid in ons mooie dorp." Wethouder Theo Reijn van Eemnes: "Zeker in deze tijd is wat extra vrolijkheid zeer welkom. De prachtige bloemenkleuren helpen hierbij. Het versterkt de plezierige sfeer in ons centrum." 

Bestuivende insecten
Wereldwijd, maar ook in Nederland, gaat het slecht met bestuivende insecten, zoals de honingbij en wilde bijen. De bijensterfte wordt veroorzaakt door ziekte, het gebruik van pesticiden en onvoldoende of te eenzijdig voedsel.

"Daarom is het belangrijk om een goed leefklimaat voor bijen en andere insecten te maken. Zeker in de centra, waar er in verhouding meer verharding, dus steen is, helpen de bloembakken en de zuilen de insecten met overleven", aldus de drie wethouders. De leverancier zorgt voor het onderhoud van de bloemen.

Wethouder Theo Reijn bevestigt één van de hanging baskets in het centrum van Eemnes. (Foto: Gemeente Eemnes)

Meer berichten