<p>Te midden van tientallen belangstellenden en de bomen op de Brink worden de handtekeningen tegen de kap overhandigd.</p>

Te midden van tientallen belangstellenden en de bomen op de Brink worden de handtekeningen tegen de kap overhandigd.

(Foto's:Bob Awick)
Foto’s

4.657 handtekeningen overhandigd op en over de Brink

  Natuur en Milieu

LAREN - Carla Voorn, samen met Julia Lommel initiatiefnemer voor een petitie tegen de kap van 41 bomen op de Brink, heeft rond het middaguur maar liefst 4.657 handtekeningen overhandigd aan burgemeester Nanning Mol.

Op de overhandiging waren zo’n 80 belangstellenden afgekomen. “We hadden allemaal hoepels op de Brink gelegd en toen die op waren papiertjes met een prikker vastgezet op 1,5 meter van elkaar”, vertelt ze. Voor de overhandiging was een podium aangelegd en een geluidinstallatie neergezet, zodat iedereen de sprekers goed kon horen. Dat waren er diversen.

Niet zo goed verlopen
Zo was Frank van der Wall Bake uitgenodigd. Hij liet de aanwezige burgemeester en wethouders Ton Stam en Peter Calis weten dat alles politiek niet zo goed was verlopen. “Hij had met zijn verhaal in de krant gestaan en gevraagd of mensen hem wilden mailen. We hebben dus ook een mapje met mails en oplossingen voor de Brink overhandigd”, vertelt Carla.

“Ook heeft mevrouw Jos E.J. Tjebbes-Splint haar gedicht voorgelezen. Zij kwam elke zaterdag wel bij ons langs toen we de handtekeningen aan het ophalen waren bij de supermarkten. Ik vertelde haar dat ik het gedicht had gelezen en toen vertelde ze dat het van haar hand was. Dat wist ik niet. Ik heb toen meteen gezegd dat ze dat moest komen voorlezen tijdens de overhandiging.”

Te weinig transparantie
Uiteindelijk vertelde Carla de wethouders en burgemeesters waarom ze vandaag daar stonden. “Er is te weinig transparantie geweest over het plan, waardoor pas laat gereageerd kon worden uit het dorp. Er werd best wel over gepraat, maar niemand wist dat er daadwerkelijk 41 bomen zouden sneuvelen voor de aanleg van een wadi om water op te vangen bij hevige regen. Dat hadden we niet meegekregen.”

Ze heeft begrip voor het herinrichten van de Brink en begrijpt ook dat er wat moet gebeuren aan de waterlast. “Dat daar een paar bomen voor zouden moeten sneuvelen, dat zou niet het probleem zijn, maar zoveel, dat kan niet.”

Handtekeningen
Van de 4.652 handtekeningen die ze heeft overhandigd, waren er 1.294 van de online petitie. Deze zouden ook van mensen van buiten Laren komen. “Je kunt alleen de landen zien bij het uitdraaien. Er zaten er een paar bij uit verre landen, maar bomen zijn nu eenmaal van iedereen. De overgrote meerderheid komt uit Laren.”

Verhaal gaat verder na de foto


De burgemeester krijgt de handtekeningen en mails overhandigd.

Burgemeester Nanning Mol nam ze in ontvangst. “Vanwege corona hadden we een lint bij het podium gespannen. Daardoor stond iedereen wel heel erg ver weg en hij wilde graag meer midden de inwoners staan. Dat lint hebben we toen weggehaald.”

Gezongen
Als afsluiting werd er met een kleine groep mensen nog het lied  ’Te Laren op de Brink’  gezongen naar het aloude lied ‘Te Laren op de dom’. “We konden dat niet met zijn allen doen, vanwege de coronamaatregelen. Leo Vos heeft ons op de accordeon begeleid.”

Carla is te spreken over het verloop van de bijeenkomst en wat haar betreft zit haar taak er nu op. “Het is nu wel duidelijk bij de politiek dat bijna de helft van het dorp het niet eens is met het kappen van de bomen.” Morgenavond spreekt de gemeenteraad er ook weer over, dan ben ik er nog wel bij.”

Klankbordgroep
Na afloop van de bijeenkomst zijn Carla en Julia nog meegegaan naar het gemeentehuis. “Daar hebben we nog een uur gesproken met de burgemeester en beide wethouders. Ze wilden weten wat onze drijfveer was om de actie te starten. We zijn ook gevraagd om in de klankbordgroep te komen. Dat wil ik niet meer. Voor mij is het nu klaar. De handtekeningen zijn overhandigd en de linten weer van de bomen. Julia gaat wel meepraten.”


Er was veel handhaving aanwezig om te kijken of de coronaregels werden nageleefd.

Meer berichten