<p>Volgend jaar niet meer dan drie honden per persoon.</p>

Volgend jaar niet meer dan drie honden per persoon.

(Foto: Pixabay)

Grote groepen honden zijn volgende zomer niet meer welkom in de Gooise natuur

  Natuur en Milieu

BLARICUM Vanaf volgend jaar zomer mogen er maximaal drie honden per begeleider mee de natuur in van het Goois Natuurreservaat. Dit geldt voor alle natuurgebieden waar honden, aangelijnd of los, zijn toegestaan.

De honden rennen door de bossen en over de heide waardoor zoogdieren, zoals reeën, maar ook op de bodem en in de struiken verblijvende en broedende bos- en heidevogels worden opgeschrikt. Reeën slaan op de vlucht met het gevaar dat ze overreden worden of hun reekalfje achterlaten. Broedsels van vogels mislukken bij verstoring. 

Last van loslopende honden

“Door deze maatregel zijn hondenuitlaatservices met het huidige aantal honden niet meer welkom”, vertelt het GNR.  ”Op dit moment zijn de natuurterreinen van het GNR de enige natuurgebieden in de regio waar hondenuitlaatservices zonder vergunning en zonder te betalen hun honden kunnen uitlaten.” Het GNR laat weten dat de druk op de natuur sterk toe neemt. “Daarnaast hebben ook bezoekers van het Goois Natuurreservaat steeds vaker last van de grote groepen loslopende honden. In 2004 waren er vijftien uitlaatbedrijven actief en nu komen er ruim 45 busjes meerdere malen per week. Het aantal honden per uitlaatservices loopt soms zelfs op tot vijftien honden. De meeste bedrijven komen niet uit ‘t Gooi zelf, maar uit de regio zoals Amsterdam, Almere en Utrecht.”

Geen overlast

Ook natuurbeheerder Staatsbosbeheer hanteert de regel van maximaal drie honden per persoon. “Dit is niet een zomaar gekozen getal. Met drie honden is er nog geen sprake van een roedel en blijven de honden onder appèl. Dit betekent dat de hond goed moet luisteren naar zijn baas, geen overlast mag veroorzaken en zoveel mogelijk op de paden blijven.”

Meer berichten