<p>De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten.&nbsp;</p>

De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten. 

(Foto: imkervereniging VBBN)

Zelf imker worden? Volg dan de basiscursus bijenhouden

  Natuur en Milieu

LAREN - Imker worden, geïnteresseerd in bijen of gewoon veel belangstelling voor de natuur? Dan is dit de cursus om actief aan de slag te gaan met deze fascinerende insecten. 

“De basiscursus bijenhouden is een praktische cursus met theorie- en praktijkbijeenkomsten van maart tot oktober, parallel aan het bijenjaar. De cursus begint in februari 2021”, vertelt Bart Vos van de imkervereniging VBBN in Laren.

Theoriebijeenkomsten
De cursus bestaat uit vier theoriebijeenkomsten over bijen, bloemen, honing, bijenkasten, gereedschappen en alle zaken die je zou moeten weten om het gedrag van de bijen een beetje te kunnen begrijpen. Deze bijeenkomsten vinden plaats op vier dinsdagavonden.

Honing slingeren
“Met de kennis in het achterhoofd volgen een tiental praktijkbijeenkomsten waarin je met een bijenvolk leert om te gaan, hoe je zwermen kunt voorkomen en (hopelijk) honing moet slingeren. Eerste praktijkbijeenkomst is op zaterdagochtend 17 april. Voor de overige bijeenkomsten is een programma vastgesteld, maar deze data zijn natuurlijk afhankelijk van het weer, de bijen en de natuur. Al deze bijeenkomsten (op één na) zullen plaatsvinden op de zaterdagochtend.

Aan het einde van de cursus komen we nog eens bij elkaar om de onderwerpen van het hele seizoen opnieuw met elkaar door te nemen. We sluiten de cursus feestelijk af met een test waarbij na voldoende resultaat een officieel diploma van de NBV (Nederlandse Bijenhouders Vereniging) wordt uitgereikt.”

Bijen houden
Na afloop van de cursus ben je in staat om zelfstandig bijen te houden en wie weet, aan het eind van het jaar de eerste potjes honing te kunnen oogsten.

Maar ook als je niet van plan bent zelf bijen te gaan houden, is het bijzonder interessant te weten hoe bijen leven en te voelen hoe imkers werken.

Meer informatie staat op www.vbbnlarenblaricum.nl.

Meer berichten