Afbeelding

GAD-medewerkers maken overuren met kerstboominzameling

Natuur en Milieu

BEL - Er was binnen de GAD op gerekend dat er meer kerstbomen langs de weg zouden liggen. Maar zó veel is toch wel een verrassing, erkent een woordvoerder. “Het aanbod is groter dan waar we op waren voorbereid.”

Afgelopen week is de Grondstoffen- en Afvalstoffen Dienst Gooi en Vechtstreek begonnen met de kerstboominzameling. Vrijdag 15 januari worden de laatste kerstbomen in Laren en Blaricum opgehaald. Op iedere dag bezoeken de GAD-wagen en -medewerkers één of twee gemeenten. 

Het was bekend dat in het hele land veel meer mensen dan normaal - om het toch een beetje gezellig te maken in deze gekke tijden - een kerstboom hadden aangeschaft. Om die reden zette de GAD vooraf al meer wagens in dan voorgaande jaren. Maar het zijn niet alleen veel meer bomen, de bomen zijn ook nog vele malen groter, constateert een woordvoerder. En dat betekent dat de wagens sneller vol zijn en daarom vaker heen en weer moeten rijden naar de firma Den Ouden Muiderberg. Daar worden de kerstbomen verwerkt tot biomassa en compost. 

Hele dag sjouwen

Dat heen en weer rijden kost dus weer tijd. Het gevolg is dat de medewerkers afgelopen week ook vaak ‘s avonds nog aan het werk zijn. Misschien is het deze week rustiger, omdat de kerstdagen dan alweer even voorbij zijn. “Er is de afgelopen week echt keihard gewerkt”, aldus de zegsvrouw, “in sommige vallen negen uur op een dag. En dan moeten zij de hele dag sjouwen. Dat is haast niet op te brengen. Als collega heb ik heel veel respect voor die mensen.”

Complimenten (en een warme kop chocolademelk) krijgen de medewerkers ook van de inwoners. Maar er is ook weleens kritiek. Bijvoorbeeld van mensen wiens kerstboom de volgende dag nog steeds voor de deur ligt. “Ik roep echt mensen op om niet meteen te bellen. In twee weken tijd zijn de kerstbomen echt wel weg. Maar ik snap die telefoontjes ook wel weer. We hebben gecommuniceerd dat we de kerstbomen dan en dan ophalen en dan worden zij vervolgens niet opgehaald.”

Binnen de GAD gaat men de kerstbomeninzameling nog evalueren. Wat kan anders? Wat kan beter? Is het dan een idee om bewoners te vragen hun boom naar een centraal punt in de wijk te brengen. Dan verloopt het werk misschien wat gemakkelijker en sneller. De woordvoerder is niet heel enthousiast. “Van oudsher hebben we het altijd zo gedaan. Dat is niet veranderd. Verandering geeft ook weer weerstand.”

Uit de krant