Afbeelding
Foto: PR

Waterschappen ondertekenen Steunverklaring Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht

Natuur en Milieu

BEL - In Midden-Nederland werkt Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht aan het verkrijgen van de Unesco-kwalificatie Geopark. De drie waterschappen die met elkaar verantwoordelijk zijn voor het waterbeheer in dit gebied hebben besloten de Steunverklaring van het Geopark te ondertekenen. 

Ze geven daarmee te kennen achter dit burgerinitiatief te staan en dat waar mogelijk te ondersteunen. Het gaat om Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en Waterschap Vallei en Veluwe.

Bijzonder genoeg

Een gebied kan de Unesco-kwalificatie Geopark toegekend krijgen als het bijzonder genoeg is voor wat betreft het ontstaan en de aanwezige aardkundige, ecologische en cultuurhistorische waarden. Met Unesco is het burgerinitiatief Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht van mening dat het gebied zo rijk is aan al deze waarden dat het kansrijk is om deze kwalificatie toegekend te krijgen. Het gebied bestrijkt de hele Heuvelrug en het Gooi, van Gooimeer tot Rijn, met de laaggelegen natte gebieden aan weerszijden: de Vechtstreek, de Kromme Rijnstreek en het Eemland. In totaal circa 100.000 hectare.

Duurzame ontwikkeling

Een Geopark-kwalificatie is gericht op behoud van de genoemde waarden, maar zet een gebied ‘niet op slot’. Uitgangspunt is de bevordering van duurzame ontwikkeling. De begrenzing van het gebied is vooral ingegeven door de waterhuishoudkundige samenhang van de stuwwal en de laaggelegen gebieden. Juist die waterhuishouding - en hoe de mens daar mee om gaat - maakt het gebied uniek en vormt het verbindende thema in het verhaal dat het Geopark boven tafel brengt en verspreidt. Dat is ook de reden dat het Geopark zo blij is met de betrokkenheid van alle drie waterschappen bij het initiatief. 

Waterbewustzijn

Samenwerking betekent dat het verhaal van het gebied en de uitdagingen voor wat betreft het waterbeheer nog beter boven tafel komen en daarmee een stimulans vormen voor meer waterbewustzijn en duurzaam, toekomstbestendig waterbeheer. De drie genoemde waterschappen gaven al eerder steun aan lokale Geopark-projecten in het gebied.


Samenwerking betekent dat er een stimulans is voor meer waterbewustzijn en duurzaam, toekomstbestendig waterbeheer.




















Uit de krant