Waterberging op de Brink.
Waterberging op de Brink. Foto: Laren Regenklaar

Er wordt hard gewerkt om Laren Regenklaar te maken

Natuur en Milieu

LAREN - Bij hevige regenbuien heeft Laren te maken met ernstige wateroverlast en daarom wordt Laren Regenklaar gemaakt.  

Waterberging op de Brink

Er is een nieuw plan voor een waterberging op de Brink. De basis van dit plan is een kelderconstructie onder de Coeswaerde, de vijver op de Brink. De kelder komt ook deels onder de voetpaden en het grasveld eromheen. Als het water in de vijver stijgt door hevige regen, loopt dit water via inlaatpijpen naar de kelder eronder. Al tijdens het vollopen van de kelder wordt het water langzaam geïnfiltreerd in de omliggende bodem. Daardoor droogt de bodem rondom de vijver minder snel uit en dat heeft weer een positief effect op het groen. Er verandert bij dit plan niets aan de inrichting van de Brink en alle bomen kunnen blijven staan. Op 28 april besluit de gemeenteraad van Laren of zij akkoord gaat met de locatie van de waterberging. Meer informatie staat op www.larenregenklaar.nl/brink.

Montessorischool bijna regenklaar

De Montessorischool aan de Leemkuil is bijna regenklaar. De afgelopen periode is er al veel gebeurd. Zo zijn alle regenpijpen van het gebouw afgekoppeld. Regenwater dat op het dak van de school valt, komt niet meer in het riool terecht, maar op het schoolplein rondom de school. Daar loopt het via blauwe gootjes in de bestrating naar een groot aantal putten. Die putten zijn op hun beurt weer aangesloten op infiltratiebuizen. Dit zijn buizen met een diameter van 50 cm die tot 5 meter diep in de grond steken. De zijwanden hebben sleuven, waardoor het regenwater in deze buizen langzaam wordt afgegeven aan de bodem eromheen. Een deel van het regenwater wordt straks opgevangen in tanks en gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten op school.  

Afkoppelen woningen

Als het lang en hard regent, kan het riool de enorme hoeveelheid regenwater soms niet aan. Door woningen af te koppelen, stroomt regenwater, dat op de daken van die woningen valt, niet langer naar het riool. Om dit mogelijk te maken, zijn aanpassingen nodig aan de regenpijp en soms ook rondom de woningen. Dat gebeurt uiteraard in goed overleg tussen de afkoppeladviseur van Laren Regenklaar en de bewoners. Inmiddels zijn bij verschillende woningen werkzaamheden uitgevoerd, zowel bij particulieren als bij woningen van woningcorporatie het Gooi en omstreken.

Regenwater over het gras of in grind

Bij enkele woningen aan het Koloniepad heeft Laren Regenklaar ervoor gezorgd dat het regenwater op het perceel rondom de woning in de bodem zakt. Bijvoorbeeld doordat het regenwater uitstroomt over gras, in grind of door het plaatsen van zogenaamde grindkoffers. En soms door de plaatsing van een verticale infiltratiebuis van 6 meter diep waar de regenpijp op is aangesloten. De zijwanden van deze infiltratiebuis heeft sleuven, waardoor het regenwater in deze buis langzaam wordt afgegeven aan de bodem eromheen.

Naar een infiltratieriool

Daarnaast heeft Laren Regenklaar samen met woningcorporatie Het Gooi en omstreken woningen afgekoppeld aan de Stad en Lande en de Gooiergracht. Bij deze woningen stroomt regenwater nu via een gootje of via een ondergrondse buis naar de straat. Via putten in de bestrating loopt het regenwater vervolgens naar een infiltratieriool. Dit is een horizontale buis met kleine openingen in de wand van die buis, waardoor het regenwater langzaam in de omliggende bodem sijpelt.

Op dit moment wordt er gewerkt aan een vergelijkbare oplossing voor woningen aan de Steffenskamp, het Jagerspad, de Ruiterweg en de Jagersweg. Hier stroomt straks ongeveer de helft van het regenwater, dat op de daken valt, naar het infiltratieriool dat onder de straat ligt.

Geen water meer in huis bij hevige regen

Bij sommige woningen kan regenwater omhoog komen via de wc of een afvoerputje als het hard regent. Bij die woningen wordt een ontspanningsput onderaan de regenpijp geplaatst. Wanneer het gaat om huurwoningen gaat dat in samenwerking met woningcorporatie Het Gooi en omstreken. Een ontspanningsput zorgt ervoor dat regenwater niet meer de woning in kan lopen. De afgelopen periode is zo’n ontspanningsput al aangebracht bij woningen aan onder andere de Ericaweg, Goossen de Witstraat, Jan Hamdorfflaan en Het Paadje. In april en mei wordt dat gedaan met woningen in de omgeving van het voormalige kruidenhuis aan de Torenlaan.

Subsidie

Laren Regenklaar ontvangt 100.000 euro subsidie van de provincie Noord-Holland. Dit is een bijdrage in de kosten van het regenklaar maken van de straten Steffenskamp, Jagerspad, Ruiterweg en Jagersweg. De provincie verleent de subsidie omdat het project van Laren Regenklaar bijdraagt aan klimaatadaptie. Wethouder Peter Calis: “Ik ben ontzettend blij met de subsidie en steun van de provincie. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn om Laren regenklaar te gaan maken. Ik wil de betrokkenen bij het project vanuit het team Laren Regenklaar enorm bedanken voor hun inzet. En de bewoners natuurlijk, want zonder hun medewerking zou het project niet uitgevoerd kunnen worden.”

Groener Nederland begint in je eigen tuin

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Dat kan zorgen voor problemen als hittestress en wateroverlast, omdat de leefomgeving sterk is versteend. Vanuit Laren Regenklaar zetten ze in op minder wateroverlast. Maar zelf kunt u ook iets doen om uw huis en tuin zo klimaatbesteding mogelijk in te richten. Bijvoorbeeld door tegels te vervangen door groen. De campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ helpt hierbij. Meer weten? Kijk op www.onswater.nl/groene-en-watervriendelijke-tuin of op de site van Stichting Steenbreek, www.steenbreek.nl, waar ook nuttige informatie opstaat. 

Aanbrengen van verticale infiltratiebuis.

Uit de krant