Het protest van de boeren op 29 juni vorig jaar heeft nu geleid tot het nieuwe bermenbeleid.
Het protest van de boeren op 29 juni vorig jaar heeft nu geleid tot het nieuwe bermenbeleid. Foto: Bob Awick

Nieuw beleidsplan bermen polder Eemnes

Natuur en Milieu

EEMNES - De gemeente Eemnes komt op verzoek van agrariërs, natuurverenigingen en andere belanghebbenden met een nieuw beleidsplan voor de bermen in de polder.

Het inzaaien van een bloemenmengsel langs de Eemnesservaartsteeg is onderdeel van het nieuwe plan. Daarnaast wordt een beperkt aantal bermen in het noordelijke deel van de polder ecologisch beheerd. De overige bermen worden gewoon gemaaid.

Langs de Eemnesservaartsteeg heeft de gemeente onlangs op een paar plekken een speciaal bloemenmengsel ingezaaid. Dat geeft wat ´kleur en fleur´ op deze plek waar veel mensen de hond uitlaten, wandelen of vissen. Bovendien zijn deze bloemen gunstig voor vlinders en andere insecten.

Ecologisch maaibeheer
“Met ecologisch maaibeheer willen we er voor zorgen dat er meer lage kruiden in de bermen gaan groeien, en minder gras en ongewenste soorten, zoals distels en zuring. Die kruiden, die van nature in deze bermen voorkomen zijn gunstig voor de weidevogels en de insecten”, laat de gemeente weten.

“Op dit moment is de berm te voedselrijk. Door op het juiste moment te maaien en het gras af te voeren wordt de berm schraler en krijgen de kruiden meer kans. Dat verschralen gaat wel een paar jaar duren.”

Ongenoegen
Met het nieuwe beleidsplan geeft de gemeente gehoor aan de oproep van agrariërs die vorig jaar met kruiwagens vol distels en Japanse Duizendknoop bij het gemeentehuis hun ongenoegen kenbaar maakten over het oude maaibeleid. De komende jaren wordt het nieuwe plan in overleg met de betrokken partijen verder uitgerold.

Uit de krant